SJEĆANJE

Pogledajte historijski meč Bosna - Emerson 96:93

Ta generacija ostala je upisana zlatnim slovima, kako u jugoslovenskoj tako i u evropskoj košarci, istakli su iz KSBiH

KK Bosna: Prvak Evrope. KSBiH

Piše: G. Šumar

5.4.2021

Na današnji dan prije 42 godine KK Bosna je postao prvak Evrope. U finalnoj utakmici odigranoj 5. aprila 1979. godine u Grenobleu, pred 12 hiljada navijača, "Studenti" su slavili protiv italijanskog Emersona rezultatom 96:93 i ispisali historiju.

- Bosna je po prvi put nastupala na najboljem evropskom takmičenju i malo ko je vjerovao da mogu doći do kraja i osvojiti titulu prvaka. Ipak, "Studenti" su tada predvođeni legendarnim Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem i Bošom Tanjevićem ostvarili najveći klupski uspjeh bh. košarke. Varajić je postigao 45 poena, što je i danas apsolutni rekord u finalima Kupa šampiona i Eurolige, dok je Delibašić ubacio 30, podsjećaju iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Nezaboravnu generaciju "Studenata" činili su kapiten Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Boro Vučević, Predrag Benaček, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Svetislav Pešić, Dragan Zrno, Sabahudin Bilalović te Almir Dervišbegović i Sulejman Duraković koji nisu bili među 12 igrača u finalnom susretu. Trener ekipe je bio Bogdan Tanjević, a asistirao mu je Draško Prodanović. 

- Ta generacija ostala je upisana zlatnim slovima, kako u jugoslovenskoj tako i u evropskoj košarci, istakli su iz KSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.