KOŠARKA

Vedran Princ za "Avaz": Potući ćemo se sa svima na Eurobasketu

Normalno, nećemo kukati, iako smo dobili veoma tešku grupu, vjerovatno i najtežu

Košarkaška reprezentacija BiH. Arhiva

Piše: G. Šumar

3.5.2021

Direktor naše muške košarkaške reprezentacije BiH Vedran Princ u razgovoru za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na žrijeb Eurobasketa 2022., koji je „Zmajeve“ spojio sa selekcijama Njemačke, Francuske, Litvanije, Slovenije i Mađarske, ali i najavio planove do odlaska u Keln.


Nema predaje

- Šta da kažem, šta već svi ne znaju? Normalno, nećemo kukati, iako smo dobili veoma tešku grupu, vjerovatno i najtežu koju smo mogli dobiti. Slovenija je aktuelni evropski prvak, branitelj naslova. Francuska, Litvanija... Ma, smiješno je nekoga posebno izdvajati. Sve utakmice će biti jako teške, grupa je zahtjevna, ali normalno, nema predaje niti pesimizma - ističe Princ te dodaje:

Svaka grupa je otprilike slična, s tim što se naša malo izdvaja od drugih.

„Zmajevi“ su samim plasmanom među najbolje reprezentacije napravili veliki uspjeh.

- Uz dobre pripreme, normalno, te dobru atmosferu i hemiju među igračima koju smo imali i koja nas je krasila tokom minulih kvalifikacija, učinit ćemo sve da napravimo što bolji rezultat. Potući ćemo se sa svima, kako se to kaže u sportskom žargonu. Nemamo, jednostavno, šta izgubiti. Svaku utakmicu ćemo dati sve od sebe, jer treba biti i čast igrati protiv takvih ekipa. U jednu ruku, trebamo biti i sretni zbog toga - sportski analizira direktor naše muške košarkaške reprezentacije.

Kako smo saznali u razgovoru s Princem, stručni štab s Vedranom Bosnićem na čelu je naljeto planirao novo okupljanje „Zmajeva“.


Ovo ljeto

Vedran Princ. Arhiva

- Trenutna situacija koja je zadesila cijeli svijet, a ne nazire joj se još kraj, diktira dosta toga. Planirali smo nešto za ovo ljeto - nekoliko dana priprema, čisto da se momci okupe, vide, kako bi nastavili s pravljenjem atmosfere koja nas je krasila.

No, vidjet ćemo koliko ćemo biti u mogućnosti da sve to realiziramo te odigramo koju utakmicu. Međutim, teško je sada tražiti protivnika, jer ima dosta ekipa koje će igrati olimpijske kvalifikacije. Malo će ko riskirati da igra prijateljske utakmice, kako zbog povreda nakon napornih sezona, tako i zaraze. Zbog toga nisam siguran hoćemo li moći realizirati taj naš plan – zaključio je Princ.

Neki novi klinci

- Daleko je još Eurobasket, ostalo je još godinu i po (septembar 2022. – op.a.). Puno stvari se tu može promijeniti. Normalno, gro reprezentacije trebaju činiti ovi momci što su osigurali plasman, ali uvijek neko, posebno od mlađih igrača, može iskočiti, odigrati dobru sezonu i zaslužiti poziv. Ne daj Bože nekih povreda – rekao je Princ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.