KOŠARKA

Težak poraz Sparsa, ništa od elitne ABA lige

Split zasluženo otišao dalje

Majstorica pripala timu Splita. Arhiv

N. Demirović

20.5.2021

Košarkaši Sparsa nisu uspjeli izboriti plasman u ABA ligu pošto su u odlučujućem meču na gostovanju Splitu poraženi rezultatom 60:90. Spars je sjajnom igrom u prvom meču slavio i poveo u seriji koja se igra na dvije dobijene utakmice, no onda je uslijedio poraz u Sarajevu, nakon čega se finale vratilo u Split.

Tu je danas Split odigrao najbolju utakmicu u ovom finalu doigravanja i vrlo ubjedljivo izborio ponovo nastup u elitnom rangu ABA lige, prenosi "SCSport".

Od samog starta nekadašnji prvak Evrope je krenuo sa vodstvom. Ipak, prednost je u granici prihvatljive držao Kenan Kamenjaš, koji je u prvoj dionici ubacio sedam poena.

Na prvi odmor otišlo se sa plus tri za domaćina (19:16), no onda u drugoj četvrtini raspad sarajevskog kluba. Domaćin je napravio seriju i sa čak 21 poenom otišlo se na poluvrijeme (47:26).

Naravno, povratka u nastavku nije bilo. U trećoj četvrtini prednost Splita otišla je čak do plus 27, tako da je gostima prijetio debakl.

Do kraja utakmice Split je znalački i bez ikakvih problema sačuvao veliku prednost i izborio opstanak u ABA ligi. S druge strane, Spars će morati da sačeka novu priliku naredne sezone.

Splićane su do trijumfa vodili Mateo Kedžo sa 13 i Roko Leni Ukić sa 12 poena. Čak 12 igrača Splita se danas upisivalo u strijelce, a bh. reprezentativac Sani Čampara postigao je sedam poena i dodao po četiri skoka i asistencije.

U redovima Sparsa najefikasniji su bili Kenan Kamenjaš i Nedim Buza sa po 11 poena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.