HRVATSKA

Hrvatski košarkaški savez spremio milione za borbu protiv ABA lige

Istaknuto kako želi usmjeriti timove prema evropskim takmičenjima, a da regionalnog takmičenja nema u njihovim planovima

Zadar postao prvak pobjedom nad Splitom. TPORTAL. HR

E. Ćosić

10.6.2021

Hrvatski košarkaški savez (HKS) krenuo je u borbu protiv ABA lige i za tu borbu spremio je milione kako bi ostvario svoje ciljeve. Današnjim saopštenjem o planovima za iduću sezonu i prijedlozima dviju opcija sistema takmičenja HKS je istaknuo da želi usmjeriti hrvatske klubove prema evropskim natjecanjima, odnosno FIBA-inoj Ligi prvaka, a ostalima osigurati novo regionalno natjecanje. ABA lige nema u njihovim planovima, piše "Index.hr".

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Sezona 2020/21 je za HT Premijer ligu završena. Prva je to sezona u kojoj su odigrana 33 kola te je, usprkos svim izazovima epidemiološke i posljedično financijske prirode, uspješno privedena kraju. Sama neizvjesna završnica između KK Zadra i KK Splita te izvanredan interes koji je polučila dokazuju da je HT Premijer liga kvalitetan proizvod u kojeg vrijedi ulagati.

Na tragu ulaganja i podizanja kvalitete svih razina organizacije natjecanja, danas je održan sastanak Upravnog odbora HKS-a, a potom i sastanak s predstavnicima klubova HT Premijer lige na kojem su izložene dvije opcije natjecanja za sezonu 2021/22, kao i za naredne sezone.

Cilj je Hrvatskog košarkaškog saveza zaštita nacionalnog identiteta lige i, ponajprije, konstantni razvoj hrvatskih igrača kao osnove za samu bit hrvatske košarke – hrvatsku reprezentaciju. S obzirom na činjenicu da u najvećem broju slučajeva u vrijeme reprezentativnih ciklusa ne možemo računati na naše NBA i euroligaške igrače, za aktivno sudjelovanje u reprezentaciji moramo imati spremne najbolje igrače domaće lige i FIBA europskih natjecanja. No, to ujedno znači da u igrače, klubove i ligu valja neprestano ulagati.

1. opcija - HT Premijer liga + BCL

U tom smislu fokus je na dizanju kvalitete HT Premijer lige i usmjeravanju klubova na europska natjecanja, konkretnije na FIBA-ino primarno klupsko natjecanje Basketball Champions League (BCL).

Hrvatski košarkaški savez će u idućoj sezoni izdvojiti dva milijuna kuna iz vlastitih sredstava i uložiti ih ostvarenje navedenih ciljeva. Pri tome bi milijun kuna bio rezerviran za klub koji se odluči participirati u BCL-u, s time da HKS lobira za direktan ulazak u BCL natjecanje, bez kvalifikacija, no isto bi se moglo ishoditi za samo jedan od tri prvoplasirana kluba HT Premijer lige. Drugi milijun bi se raspodijelio kao potpora među klubovima koji ne igraju natjecanja koja HKS službeno ne priznaje. U slučaju da se ni jedan od tri prvoplasirana kluba, unatoč izdašnoj financijskoj injekciji, ne bi odlučio za igranje BCL-a, oba bi se milijuna raspodijelila među klubovima te bi takvo značajno ulaganje u ligu zasigurno polučilo željene rezultate, sukladno zadanim ciljevima.

Hoće li se HT Premijer liga igrati trokružno kao i do sada ili dvokružno s ligom za prvaka i ligom za ostanak, ostavljeno je klubovima na razmatranje. HT Premijer liga bi i dalje brojala 12 klubova, no po završetku sezone direktno bi iz lige ispala dva posljednje plasirana kluba. Isto bi pružilo određenu dozu napetosti u ligi, dok smo istovremeno svjedoci da se klubovi Prve muške lige dižu iz sezone u sezonu i zasigurno bi imali što reći i na najvišoj natjecateljskoj stepenici.

2. opcija: HT Premijer liga + BCL + nova regionalna liga

Druga je opcija zamišljena kao nadogradnja prve, uz suradnju nekoliko saveza iz regije. Sve odrednice HT Premijer lige jednake su kao i u prvoj opciji, uključujući i ulaganje HKS-a od dva milijuna kuna u budućnost hrvatske košarke. No, dok bi jedan klub igrao BCL, još bi ih nekoliko igralo regionalnu ligu u turnirskom sustavu. Domaćinstvo takvih turnira donosi brojne mogućnosti - sportske, sponzorske i organizacijske, a određene su televizijske kuće već u preliminarnim razgovorima iskazale interes za TV prava takve lige. HKS inzistira na istinskom partnerskom odnosu sa svojim članicama te će se klubovi pojedinačno izjašnjavati o svim izloženim mogućnostima.

Hrvatski košarkaški savez je stvorio preduvjete za daljnji razvoj nacionalne lige, čime su ciljevi jasno zacrtani, a nastavno na današnje sastanke povratno očekujemo službena očitovanja naših klubova o ponuđenim opcijama i daljnje konkretne pripreme za sezonu 2021/22. Ujedno se nadamo da će sezona koja je pred nama polučiti uspjehe koji bi omogućili da se ovakav model preslika i na ženska klupska natjecanja u skorijoj budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.