EVROLIGA

Bartomeu nakon 20 godina ostao bez predsjedničke fotelje

Kontroverzni Katalonac izgubio podršku 11 klubova sa trajnom licencom

Bartomeu: Jednoglasno smijenjen. TWITTER

E. Ćosić

11.6.2021

Presedan u Evroligi. Đordi Bartomeu (Jordi) smijenjen je nakon punih 20 godina u kojima je Španac donio nekoliko kontraverznih odluka nanijevši štetu klubovima, takmičenju, ali i sportu.

Katalonac je na čelu Evrolige od njenog osnivanja, a sada je prema pisanju grčkog "SDNA" smijenjen nakon što je izgubio podršku svih 11 klubova sa trajnim licencama. Jednoglasna odluka na sastanku klubova dioničara.

Sve je počelo pre nekoliko mjeseci na tajnom sastanku u Atini kada su predstavnici sedam klubova (Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Žalgiris, Efes, CSKA i Milano) sjeli za sto kako bi dogovorili korake za smjenu Katalonca. Bili su zabrinuti zbog finansijske situacije u Evroligi i načina na koji su se finansije vodile od strane Bartomeua i njegovih saradnika.

U međuvremenu su ih podržali i preostali klubovi sa trajnim licencama poput Reala, Barcelone, Baskonije i Fenerbahčea, pa je Bertomeu danas jednoglasno smijenjen sa mjesta predsjednika. On ostaje na funkciji generalnog direktora, ali su mu ovlaštenja toliko smanjena da se može reći da je marginaliztovan, prenosi "Mozzart Sport".


Ko je Bartomeu?

Đordi Bertomeu je pravnik iz Barcelone koji je od 1982. do 2000. godine bio na visokim funkcijama u španskoj košarci. Prije 20 godina je sa grupom saradnika osnovao kompaniju Evroliga koja je napravila tektonski poremećaj u evropskoj klupskoj košarci. Osnovala je takmičenje pod istim imenom i praktično uništila dotadašnju Evroligu pod patronatom FIBA. Vremenom je od Evrolige napravio zatvoreni sistem takmičenja u kojem su najbogatiji evropski klubovi bili privilegovani. 

Zatvoreni sistem

Vremenom je od Evrolige napravio zatvoreni sistem takmičenja u kojem su najbogatiji evropski klubovi bili privilegovani. Sve teže se u takmičenje ulazilo na osnovu sportskih rezultata, a sve češće na osnovu budžeta i sponzora. Najveći gubitnici promene sistema takmičenja su bili klubovi sa prostora nekadašnje Jugoslavije i Italije, a najveći dobitnici klubovi iz Španije, Turske, Nemačke, Francuske...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.