PRIČA IZA KULISA

Sve što niste znali o Džonkel Džons: Bosanska kraljica s Bahama

Džons je bh. državljanstvo dobila 2018. godine. Evropski pasoš joj omogućuje da zaradi do 10 puta više nego bahamski

Uvijek s velikom emocijom igra za BiH. FIBA

Piše: Ersan Bijedić

26.6.2021

Džonkel Ortea Džons (Jonquel Orthea Jones) nije dominantna igračica samo naše reprezentacije, već i kompletnog Evropskog prvenstva. Nevjerovatno je to da smo kao opciju za naturaliziranu igračicu u timu uspjeli dobiti jednu od najboljih na svijetu.

Džons je jedina košarkašica s pet utakmica, uz dabl-dabl učinak. Sljedeća najbolja je Ruskinja Marija Papova s tri utakmice. Džons igra u prosjeku po 37,7 minuta i po meču postiže u prosjeku 22,4 poena, 16,4 skoka, 2,8 asistencija i 1,6 blokada.

Uspjela je oboriti i rekord evropskih prvenstava s najviše skokova na jednoj utakmici (24 protiv Francuske). Na terenu djeluje kao da uvijek individualno može riješiti svaku situaciju, ali se ipak često odlučuje na to da razigra tim, posebno u ranijim fazama utakmice.

- Imamo šanse protiv bilo kojeg protivnika. Da nije tako, ne bismo ni igrale - poručila je Džons uoči četvrtfinalne utakmice s Francuskom.

I, zaista, s jednom od najboljih igračica na svijetu, “Zmajice” su novi tim čije limite tek treba ispitati.


Odlazak od kuće

Njen put do ovog nivoa nije bio lagan. Htjela je slijediti svoje sportske snove i s 14 godina je nagovorila roditelje Prestona i Etame (Ettamae) Džons da ode od kuće te se s Bahama preseli u SAD.

- Uvijek je bila u sportu. Prvo fudbalu pa atletici, softbolu, odbojci. Bila je, također, dobar trkač na duge pruge. Mislila sam da bi mogla biti dobra u trčanju, a onda je pronašla ljubav u košarci - ispričala je njena majka Etame Džons te spomenula osobinu koju prepoznajemo iz posljednjih nastupa:

- Ona ne voli gubiti. U čemu god učestvuje, možete računati na to da će biti odličan timski igrač.


Džons s roditeljima: Džonkel je rođena na Bahamima. Agencije

Igrala je srednjoškolsku i univerzitetsku košarku prije nego što je postala WNBA profesionalac. Treću sezonu zaredom u ovoj ligi ima dabl-dabl prosjek. Džej-džej (JJ) je ove sezone, u kojoj igra najbolje, i jedna od glavnih kandidatkinja za MVP igračicu WNBA. Njen prosjek tamo je trenutno 21,6 poena i 10,4 skoka. Dan poslije svoje najbolje utakmice sezone (31 koš, 13 skokova) za Konektikat San morala je napustiti ekipu kako bi predstavljala našu zemlju na Eurobasketu. 

- Ponosna sam što predstavljam bh. nacionalni tim, ali je bilo teško otići. Osjećam da igramo stvarno izvrsnu košarku. Bili smo u odličnom ritmu i zbog toga mi je bilo teško napustiti ekipu, ali to je bilo neophodno - kazala je za američke medije.


Evropski pasoš

Džons je bh. državljanstvo dobila ujesen 2018. godine. Evropski pasoš joj omogućuje da zaradi do 10 puta više nego bahamski zbog činjenice da može igrati u više klubova u Evropi. A košarkašice su u dosta evropskih klubova bolje plaćene nego u WNBA.

- Bilo je veoma teško dobiti bh. državljanstvo. Ali trebala sam više pomoći svojoj porodici (uz roditelje, ima četiri sestre i dvojicu braće) i sebi, da svoju budućnost malo bolje finansijski osiguram. U nacionalnom timu Bahama nedostaje određeni nivo profesionalizma. Da ga je bilo, ostala bih tu. Nisam htjela propustiti dobru finansijsku priliku zbog programa koji se nije brinuo ni da imamo dnevnice kada reprezentacija ide na putovanje - kazala je Džonkel Džons za medije s Bahama o svom odlasku pod zastavu Bosne i Hercegovine.


Džons: Jedna do najboljih košarkašica svijeta. FIBA


Džons uvijek ističe i to da je ponosna na mjesto odakle dolazi te da je njena kuća u Friportu (Bahami). Nastoji pomoći žensku košarku na Bahamima i djevojkama pružiti bolje mogućnosti da se razvijaju. Otvoreno je zbog toga prozvala bahamsku vladu da više uloži u sportsku industriju te najavila organizaciju redovnih košarkaških kampova za tamošnje djevojke.

- Dok sam tamo živjela, igrali smo nekih sedam utakmica, plus dvije do tri u plej-ofu i to je bila sezona. Mislim da imamo puno talenata, ali djevojke moraju imati mogućnost da usavrše svoje vještine - kazala je Džons.


Velika humanitarka

Bahame je 2019. godine pogodio uragan Dorijan, oluja pete kategorije koja je ostavila pustoš iza sebe. Džons je putem svog agenta sakupila 40.000 američkih dolara za pomoć stradalima.

- Jedan čitav dan se nisam mogla čuti s porodicom. Bila sam pod stresom misleći o njima. Košarka mi je bila ispušni ventil. Mislim da je to bila najgora oluja ikad. Sjećam se da su ribe plivale oko mene u dnevnom boravku - kazala je Džons, koja je bila svjedok kada je uragan Vilma pogodio Bahame 2005. godine.


Durant uzor

Džons nosi broj 35 u reprezentaciji i klubu.

- Nosim broj 35 jer volim način na koji igra Kevin Durant (prije prelaska u Bruklin stalno je nosio broj 35, op. a.). Nastojim igrati kao on - pojasnila je Džons.


MVP kandidatkinja

Džonkel Ortea Džons (rođena 5. januara 1994. godine) visoka je 198 centimetara i igra na pozicijama centra i krilnog centra. Od 2016. kao profi košarkašica nastupa za Konektikat San, a izvan WNBA sezone nastupala je u Kini i Južnoj Koreji. Od 2018. godine i za ruski Ekaterinburg. Dva puta (2017. i 2019.) igrala je na WNBA Ol-staru, a 2017. proglašena je za igračicu koja je najviše napredovala. Tekuće sezone glavna je kandidatkinja za MVP (najkorisniju igračicu) WNBA lige.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.