JAVLJA "THE ATHLETIC"

Nurkić ima novog trenera: Klub birao između žene, zlostavljača i silovatelja

Portland Trejlblejzers pronašao nasljednika Terija Stotsa

Nurkić: Nije sigurno da li će i naredne sezone nositi dres Portlanda. TWITTER

E. Ćosić

26.6.2021

Jusuf Nurkić i njegovi Trejlblejzersi ostali su bez trenera nakon eliminacije u plej-ofu. Teri Stots (Terry Stotts) je dobio otkaz, a prema informacija "The Athletic" novi trener tima iz Oregona je Čonsi Bilaps (Chauncey Billups).

Nekadašnji plejmejker i MVP NBA finala iz 2004. godine dobio je priliku postati glavni trener, međutim ta vijest je potegnula burne reakcije na društvenim mrežama i pitanja kakvu to poruku NBA šalje o ženama i njihovim pravima.

Među kandidatima za klupu tima Portlanda bili su dugogodišnja asistentica San Antonio Sparsa Beki Hemon (Becky Hammon), legendarni košarkaš Džejson Kid (Jason Kidd) i Bilaps koji je na kraju i dobio posao. Kid je nešto ranije angažovan od strane Dalas Maveriksa, pa je Portland dodatno skratio kandidature na one od Hemon i Bilapsa.

Očekivalo se da će Hemon dobiti priliku da po prvi put samostalno vodi klub, tim više jer su joj konkurenti bili osobe koje su prije 20 i više godina optuživani za nasilje nad ženama. Kid je 2001. bio uhapšen za zlostavljanje supruge što je i priznao, a Bilaps se optužbi za silovanje 1997. godine riješio nagodbom.

Inače Bilaps je 2014. godine završio igračku karijeru, nakon čega je uglavnom radio kao televizijski analitičar. Od 2019. godine je bio asistent Tajronu Luu (Tyrone Lue) u Klipersima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.