KOŠARKAŠICE U BORBI ZA SP

FIBA objavila termine odigravanja kvalifikacija za SP, evo kada igraju "Zmajice"

Naša selekcija će igrati tri utakmice u februaru

Bh. košarkašice bile 5. na prvenstvu Evrope, sada žele igrati i na SP. ARHIVA

E. Ćosić

13.7.2021

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je termine odigravanja utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo košarkašica. Košarkaška reprezentacija BiH je osvojivši 5. mjesto na minulom Eurobasketu će se boriti za svoje mjestu među najboljim selekcijama svijeta.

Odranije je poznato da će se 16 reprezentacija boriti za plasman na SP kroz četiri kvalifikaciona turnira, koja će biti organizovana na različitim lokacijama. Po tri najbolje selekcije iz svake grupe, odnosno turnira, plasirat će se na Svjetsko prvenstvo, koje se održava u Australiji. Žrijeb grupa bit će obavljen krajem novembra.

Susreti kvalifikacija igrat će se između 10. i 13. februara naredne godine. Dakle, tri meča očekuju svaku selekciju u razmaku od četiri dana (uz jedan slobodan dan). 

Tako će naše košarkašice na teren 10. februara naredne godine, a u razmaku od četiri dana izabranice selektora Gorana Loje će odigrati četiri utakmice. Generalni sekretar krovne kuće bh. košarke Amer Čolan na dočeku "Zmajica" nakon sjajnog uspjeha na Eurobasketu rekao je kako KS BiH ima namjeru aplicirati da naša država bude domaćin jednog kvalifikacionog turnira.

Inače, pored "Zmajica" učešće u kvalifikacijama do sada je izborilo još deset reprezentacija. To su selekcije Australije, SAD, Brazila, Portorika, Kanade, Srbije, Francuske, Belgije, Bjelorusije i Rusije (ukoliko Španija ne osvoji prvo mjesto na Olimpijskim igrama). 

Naknadno će biti poznato još pet učesnika kvalifikacija, kada budu okončana kontinentalna takmičenja u Aziji (po tri najbolja idu u kvalifikacije) i Afrike (dva).


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.