PAT POZICIJA

Amer Čolan: Rješenje je jednostavno ako se ne gleda lični interes

Mislim da članovi UO trebaju što prije sjesti i već u ovoj sedmici donijeti konačne odluke

Amer Čolan. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

21.9.2021

Ni na posljednjoj sjednici članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH nisu se mogli usaglasiti i donijeti odluke jer su imali različite stavove odmah na početku sastanka, a koji se odnose na prvu tačku dnevnog reda.


Dnevni red

Prva tačka je, podsjetimo, podrazumijevala žalbu na odluku komesara takmičenja o tome da je Široki prvak BiH, a da su u niži rang takmičenja izbačeni Igokea, Borac i Spars jer nisu igrali završnicu prošlosezonskog prvenstva.

- Svih devet članova Upravnog odbora, nekoliko njih putem videolinka, bili su na raspolaganju, međutim, nisu se mogli usaglasiti niti donijeti odluke. Na snazi je i dalje kao jedina validna odluka komesara takmičenja dok se ne donese odluka od UO KSBiH – kaže generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Zanimljivo je da je dio Upravnog odbora ponudio opciju da se odluka komesara o isključivanju klubova iz takmičenja preinači u novčanu kaznu i da im se dozvoli igranje, dok je drugi dio UO insistirao da se odluke članova Takmičarske komisije Zlatka Dojčinovića i Nermina Kasumovića od 16. avgusta, vezano za poništenje odigravanja F4 turnira u potpunosti usvoji, kao i odluka o prvaku BiH poništi i stavi van snage.

- Nisu se mogli usuglasiti na početku, tako da odluka nije mogla biti donesena. Potom su Siniša Kovačević i Mirza Teletović napustili sjednicu i više nije bilo kvoruma za dalje raspravljanje i usaglašavanje oko tačaka dnevnog reda – pojašnjava Čolan.

Nakon toga je generalni sekretar po članu 46. Statuta KSBiH uputio poziv klubovima za sastanak, koji je održan u četvrtak.


“Status quo”

- Napisao sam dopis i da se članovi UO pojave na sastanku klubova i eventualno razgovaraju kako bi donijeli određene odluke po pitanju prve tačke – dodao je Čolan.

S druge strane, KSRS je stavio sve svoje obaveze u “status quo” dok se ne donesu odluke UO.

- Valja napomenuti i to da za pravo učešća u regionalnim i FIBA takmičenjima klubovi moraju imati saglasnost UO prema članu 2 Pravilnika o takmičenju. U ovom trenutku nemaju to odobrenje – napominje Čolan.

Prvenstvo BiH bi trebalo početi 2. oktobra, a najkasnije uz zakašnjenje od sedam dana.

- Mislim da je vrlo jednostavno naći rješenje ukoliko ne gledamo lični interes, nego gledamo u cilju interesa košarke, uz ustupke koji se mogu napraviti za ekipe koje igraju regionalna i međunarodna takmičenja. Mislim da članovi UO trebaju što prije sjesti i već u ovoj sedmici donijeti konačne odluke – zaključio je Amer Čolan

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.