KOŠARKA

OKK Spars: KK Bosna bi bio učesnik Sabetovog memorijala da postoji kao klub u kojem je igrao legendarni Sabit Hadžić

Međunarodni memorijalni turnir „Sabit Hadžić“ naš klub organizuje u saradnji sa porodicom Hadžić u čast sportskog košarkaškog velikana, koji je imao svjetsku sportsku karijeru i kao košarkaš i kao trener

G. Šumar

OKK Spars: Rahmetli Sabit Hadžić je bio podrška našem klubu od samog osnivanja

Foto: KK Spars


Omladinski košarkaški klub Spars objavio je saopćenje u vezi organizacije 4. međunarodnog memorijalnog turnira “Sabit Hadžić”, odnosno povodom kritika da na nije pozvan KK Bosna Royal.

Košarkaški velikan

- S obzirom na plasirane informacije u medijima u vezi organizacije 4. međunarodnog memorijalnog turnira „ Sabit Hadzić“, koji se održava 24. i 25. septembra 2021. godine u organizaciji našeg kluba, a koje tendenciozno u javnosti narušavaju namjere same organizacije, dajemo slijedeće saopćenje, istaknuto je iz OKK Spars.

- Međunarodni memorijalni turnir „Sabit Hadžić“ naš klub organizuje u saradnji sa porodicom Hadžić u čast sportskog košarkaškog velikana, koji je imao svjetsku sportsku karijeru i kao košarkaš i kao trener. Veliki trag je ostavio igrajući za reprezentaciju bivše Jugoslavije, potom i kao trener u mnogim svjetskim klubovima, a pogotovo kao selektor seniorske reprezentacije BiH. Rahmetli Sabit Hadžić je bio podrška našem klubu od samog osnivanja i bio je u funkciji sportskog savjetnika do posljednjeg dana svog života.

U dogovoru sa porodicom, suprugom Fatmom i sinom Damirom, u želji da lik i djelo Sabita Hadžića očuvamo od zaborava i da ga učinimo vječnim, uprava kluba je odlučila organizirati turnir koji postaje tradicionalni.

Učesnici na turniru su izbor organizatora i nikako ne mogu biti predmet zamjerke bilo kojeg drugog kluba, kao što se nama spočitava koga (ni)smo trebali pozvati. Ovim putem želimo da istaknemo da je rahmetli Sabit Hadžić bio igrač i legenda KK „Bosna“ koji više ne postoji kao klub, a kojeg prisvaja i u njegovo ime se predstavlja „Royal“ – Uduženje za promociju i afirmaciju sporta. Želimo istaći da nam je mnogo žao što je KK „Bosna“, kao simbol grada i sporta, za kojeg smo vremenom svi navijali, doživio sudbinu u kojoj se danas nalazi, ali istovremeno osuđujemo prisvajanje imena Bosna od strane Udruženja koje se pod tim imenom predstavlja u javnosti, a istina je sasvim drugačija. Poznato je da Udruženje Royal nema nijedan validan pravni dokument kojim se dokazuje da je pravni sljedbenik KK Bosna već se lažno predstavlja koristeći samo dobre strane KK Bosna, a sve ono što je taj klub dovelo u sadašnju situaciju (veliki dugovi i ostali nagomilani problemi) ističu kao ostavštinu KK Bosne prezentirajući da je to KK Bosna, a ne Royal.

KK Bosna više ne postoji

Žao nam je što je i turnir, koji organiziramo, stavljen u isti kontekst namjera tendecioznim predstavljanjem gdje je rahmetli Sabit Hadžić igrao sa ciljem da se omalovaži povezanost i uloga našeg kluba i plemenita namjera u organizaciji ovog turnira.

Sigurno bi KK Bosna bio učesnik ovog turnira da postoji kao klub u kojem je igrao legendarni Sabit Hadžić. Pošto znamo da taj klub više ne postoji, upućujemo apel na sve koji žele narušiti organizaciju ovog časnog i plemenitog turnira da to ne čine i da se prvo informišu kod organizatora turnira o pravoj istini koju sportska košrkaška javnost u BiH jako dobro zna.

Do sada se nikada nismo oglašavali po ovom pitanju, ali od sada više nećemo tolerisati napade na naš klub, već ćemo argumentovano odgovoriti i ukazati na prevare koju pojedinci već godinama čine lažno se predstavljajući što trajno nanosi štetu košarkaškom sportu u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve ljubitelje košarkaškog sporta da zajedno učinimo 4. međunarodni memorijalni turnir „Sabit Hadžić“ uspješnim i da se u vrijeme trajanja turnira družimo u čast bh. košarkaškog velikana Sabita Hadžića. Svi ste pozvani na promociju sporta i košarke koja treba ovom gradu, a za koju je i sam rahmetli Sabit Hadžić živio! Dobro došli na turnir

NA VRH

Podijeli članak na