ODRŽAN SASTANAK U KSBIH

U KSBiH ponovo bez dogovora, ne zna se kad počinje nova sezona

Trebali bismo se boriti za košarku, za djecu koja igraju i treniraju, istakao je Mirza Teletović

Teletović razočaran situacijom. SC Sport

M. K.

5.10.2021

U prostorijama Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine danas je održana konferencija za medije.

Generalni sekretar Amer Čolan je rezimirao prethodnu sezonu, a javnosti su se obratio i novi predsjednik KSBiH Boris Spasojević, član ovi Upravnog odbora KSBiH Aid Berbić i Dalibor Miloš, te potpredsjednik Saveza Mirza Teletović.

Još nije poznato kada će početi nova sezone, iako je prema ranijim najavama to trebao biti  9. oktobar.

Čolan je na početku napravio rezime prošle sezone.

- Na početku ću napraviti rezime prethodne sezone. Kada smo izvršili žrijebanje lige, ekipa Igokee nije učestvovala u prvoj fazi prvenstva. U decembru prošle godine smo zaključili da se igra Liga 6, u kojoj se uključuje igokea. U januaru smo zatim zaključili da se igra i Final Four. U aprilu smo to usaglasili da Igokea bude domaćin Final Foura. 29. aprila su svima poslani ti zaključci, niko od klubova nije reagovao niti se bunio protiv tog sistema takmičenja. Mjesec dana nakon toga stigao je dopis Sparsa u kojem navode da neće igrati Final Four. Na mail smo odgovorili sa odlukama Upravnog odbora, da svi moraju igrati. Nakon toga su Borac, Igokea i Spars poslali mail sa zahtjevom da ne igraju, a Igokea je odustala od organizacije Final Foura. Spars je zatim javio da ima problema sa Covidom, tražili smo dokumentacije koje to potvrđuju. Nikad nismo ništa dobili. To se dešava dan pred utakmicu Final Foura, znate kako se sve završilo, objasnio je generalni sekretar KSBiH Čolan.



Start sezone u oktobru?

Boris Spasojević, novi predsjednik KSBiH, rekao je:

- Želim se prije svega zahvaliti Mirzi Teletoviću na svemu što je dosad uradio na funkciji predsjednika, kao i Ameru Čolanu na uspješnoj organizaciji nedavne Generalne skupštine FIBA. Zahvaljujem se i svim uposlenicima KSBiH na svemu što su uradili i rade. Ja sam predsjednik od prije mjesec, kada je nastupila rotacija. Došli smo u ćorsokak zadnjih četiri-pet sjednica u UO, rekao je Spasojević, te je dodao:

- Nemamo nijedne zvanične odluke za predstojeću sezonu, koja bi trebala krenuti 9. oktobra. Pozivam kolege da probamo naći zajednički jezik, za dobrobit svih klubova. Duga je priča da li se trebao igrati Final Four ili ne, ali meni je žao što sada nemamo odluke u vezi nove sezone. Imamo i odluku komesara o izbacivanju tri kluba, ali to još nije potvrđeno od strane UO. Ovo je prvi put da smo došli u ovu situaciju, da ne možemo početi sezonu. Ne znam kako ćemo donijeti odluku, nemamo ni kalendar, dodao je Spasojević.

Prioritet je domaća liga

Potpredsjednik KSBIH Mirza Teletović je rekao:

- Situacija sigurno nije laka. Nije lako doći do dogovora. Nije to počelo prije godinu. Trebali bismo se boriti za košarku, za djecu koja igraju i treniraju. Zbog toga mi je žao. Liga bi trebala biti prioritet, ne interesuje me ni ABA liga, ni FIBA Liga prvaka, itd. Kad pogledate sve ostale, prioritet je domaća liga. Uzmite Španiju za primjer. Mi smo uvijek pristajali na kompromise, a na kraju se završi u slijepoj ulici s tim kompromisima. Ustupci su se činili mnogim klubovima, ne samo Igokei. Da se pitam njima nikad ne bih dopustio da ne igraju bh. ligu, kazao je razočarani Teletović.

- Zamislite koliko klubovi ulažu novca, a UO se ne može dogovoriti kada će igrati. Statut Saveza će biti poštovan, kao i sva tijela. Ako mi ne možemo donijeti zaključke, imaju sudovi. Kad god su bile sankcije, klubovi su se gasili, tako da nije ni to rješenje. Meni je iskreno žao zbog svih uspjeha koje je imao KSBiH, što se sada sve ovo dešava. Mi u UO ne investiramo novac, a donosimo štetu nekim svojim odlukama, zaključio je Teletović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.