PIŠE ŠPANSKA MARCA

NBA liga i FIBA spremili paklen plan koji bi značio propast Eurolige

U skorije vrijeme bi mogli dobiti NBA Evropu. TWITTER

E. Ćosić

21.10.2021

Čini se da će doći do novog potresa i podjele moći u evropskoj košarci. Španska "Marca" donijela je veliku vijest kako su pregovori između FIBA-e i NBA lige već u podmakloj fazi, te da bismo u skorije vrijeme mogli dobiti NBA Evropu.

To nije evropska divizija NBA lige, što se najavljivalo u proteklim godinama, već je liga najboljih evropskih klubova koja bi bila pod okriljem NBA lige. Nešto slično kao što su takmičenja NBA, WNBA, G liga i NBA Afrika. 

Inače u evropskoj košarci vlada veliko nezadovoljstvo. Predstavnici klubova već su izglasali smjenu Jordija Beromeua sa čela Evrolige. Međutim, "Marca" tvrdi da će se s ovim projektom ići polako, jer ne žele završiti isto kao fudbalska Superliga. Doduše tu je znatno drugačija situacija, jer projekat "NBA Evropa" podržavaju NBA, FIBA, kao i sve nacionalne lige. Što je u potpunosti drugačije nego sa Euroligom ili fudbalskom Superligom.

Navodno je direktor NBA lige Adam Silver poslao pismo namjere Jordiju Beromeuu, pokazavši želju da NBA formira ligu s najboljim klubovima Evope. Ukoliko se realizuje ovakav projekat, to bi značio smrt za Euroligu koja svakako ne donosi klubovima prihode, dok bi NBA i FIBA zajedničkim snagama upumpavali veliki novac u klupske kase najboljih timova.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.