NEKADAŠNJI IGRAČ ČIKAGA

Skoti Pipen žestoko kritikovao Džordana: "Posljednji ples" očajan, omaložavanje ostalih igrača Bulsa

Uz Džordana je bio najistaknutiji igrač franšize

Džordan i Pipen: Devet godina dijelili svlačionicu. TWITTER

E. Ć.

2.11.2021

Danas je objavljen odlomak iz memoara Skotija Pipena (Scottie Pippen) koji se odnosi na dokumentarnu seriju "Posljednji ples" koja se bavi legendarnim Čikago Bulsima iz sredine devedesetih. Više se od Bulsa, u prvi plan se stavlja Majkl Džordan (Michael Jordan).

Inače, dokumentarac su mnogi prozvali kontroverznim, a Toni Kukoč je rekao kako je samo 70 posto prikazanog tačno. Nezadovoljan prikazanim je i Skoti Pipen. I ranije je negodovao, a u memoarima se ponovo osvrnuo na sve.



Džordan u prvom planu, svi ostali daleko iza

- Posljednje dvije epizode emitirane su 17. maja. Kao i prethodnih osam veličale su Majkla Džordana, a meni i mojim ponosnim saigračima nisu odavale počast. Veliki dio krivnje zbog toga je na Majklu. Producenti su mu omogućili završnu kontrolu inače dokumentarac ne bi bio niti objavljen. On je bio glavni, bio je redatelj - napisao je Pipen, te dodao:

- Majkl je bio odlučan u namjeri da dokaže ovoj generaciji navijača da je bio veći od života tokom karijere i da je i dalje veći od Lebrona Džejmsa (LeBron James), igrača za kojeg ljudi govore da je jednak njemu, ako ne i bolji. Zato je pokazao svoju priču.

Pipen je bio uz Džordana najistaknuiji igrač Čikaga, ali, kako kaže, bio je naivan što je očekivao išta drugačije od dokumentarca kakav je izašao u javnost, odnosno da je Džordan u prvom planu, a svi ostali daleko iza.

- Svaka epizoda bila je ista. Majkl na pijedestalu, saigrači na drugom mjestu, manji, kao i za vrijeme njegove karijere. Svake smo sezone dobivali malo pohvala ili ih uopće nismo dobivali za pobjede, ali jako nas se kritikovalo kada bismo izgubili. Majkl je mogao gađati 6/24, imati pet izgubljenih lopti, a u očima medija i publike koji su ga obožavali i dalje je bio Džordan koji ne griješi - tvrdi Pipen, te nastavlja:

Samo je Džordan dobio pare od dokumentarca

- Razgovarao sam s brojnim saigračima koji su se ovim dokumentarcem osjetili omalovaženi poput mene. Kako se Majkl samo usudio tretirati nas tako nakon svega što smo napravili za njega i njegov dragocjeni brend? 

Majkl Džordan nikad ne bi bio Majkl Džordan da nije bilo mene, Horasa Grenta (Horace Grant), Tonija Kukoča, Džona Peksona (John Paxson), Stiva Kera (Steve Kerr), Denisa Rodmana (Dennis), Bila Kartvajta (Bill Cartwright), Rona Harpera, Bi Džej Armstronga (B. J.), Luka Longlija (Luca Longley), Vila Perdjua (Will Perdue) i Bila Veningtona (Bill Wennington). Ispričavam se svima koje sam izostavio - poručio je Pipen, te dodao kako je samo Džordan plaćen za dokumentarac:

- Da sve bude gore, Majkl je za ulogu u dokumentarcu dobio 10 miliona dolara, a moji saigrači i ja nismo dobili ništa. Samo još jedan podsjetnik na poredak iz starih dana - rekao je bivši as Čikago Bulsa, prenosi "Index.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.