PRIJE 25 GODINA

Na današnji dan Kobi Brajant je debitovao za Lejkerse

Košarkaš koji je obilježio jednu eru

Brajant: Bio je to tih početak sjajne karijere. TWITTER

E. Ćosić

3.11.2021

Na današnji dan 1996. godine za Lejkerse je debitovao jedan od najboljih košarkaša svih vremena Kobi Brajant (Kobe Bryant). On je u najjaču košarkašku ligu na svijetu došao iz srednje škole, a draftovali su ga Šarlot Hornetsi.

Kobi je bio 13. izbor na draftu 1996. godine, a Lejkersi su za njega dali Hornetsima Vladu Divca. Brajant je na debi čekao do 3. novembra, a onda je ušao sa klupe. Na parketu je proveo šest minuta, ali za to vrijeme nije postigao nijedan poen.

Bio je to stidljiv i tih početak karijere igrača koji će obilježiti svoju eru. Zanimljiva je i priča kako je "kupio" generalnog menadžera Lejkersa Džeri Vest (Jerry West). Kobi je došao na jedan trening, a Vest je nakon svega 20 minuta prekinuo probu. On je vidio dovoljno, procijenio je da se radi o izuzetnom potencijalu i nije želio da to ostali primjete. 

Na kraju je Kobi završio igračku karijeru sa pet naslova NBA prvaka, a u dva finala je bio proglašivan za najkorisnijeg igrača serije (MVP). 

Nažalost, Brajant nije među nama. U jednoj od najbolnijih sportskih tragedija, Kobi je zajedno s kćerkom Đianom (Gianna), pilotom i još šestero putnika stradao u padu helikoptera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.