KOŠARKA

Kapiten reprezentacije Miralem Halilović za "Avaz": Možemo igrati protiv svakoga kada smo kompletni

Bez kalkulacija ulazimo i u kvalifikacije za SP, kazao je krilni centar Metropolitansa

Halilović: Jednako ulazimo i u ove kvalifikacije, nema nikakvih kalkulacija. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

8.11.2021

Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Halilović ove sezone igra odlično za svoj klub Bulonj Levaloa Metropolitans 92, što je svakako odlična uvertira i za skorašnje uvodne nastupe našeg A tima u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine na Filipinima, Japanu i Indoneziji.

Klub iz Pariza je odlično startao u Francuskoj i u vrhu je tabele zajedno s Asvelom i Monakom.


Iznad očekivanja

- Prezadovoljan sam startom sezone, stvarno je iznad očekivanja s obzirom na to koliko sam imao dugu pauzu prošle godine. Uvezali smo pet pobjeda i dobili neke respektabilne ekipe kao što su Monako, Nanter i Dižon kojeg vodi Nenad Marković. U vrhu smo i guramo dobro u Francuskoj, dok smo u Eurokupu izgubili dvije utakmice na strani od Turk Telekoma i Lokomotiv Kubana, za što ne možemo reći da su neki neočekivani porazi jer su to stvarno dobre ekipe. Pogotovo Lokomotiv koji je jedan od favorita za osvajanje ovog takmičenja. Nadam se da ćemo ovako nastaviti – govori Miralem Halilović u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Ambicije njegovog kluba su najveće moguće.


Halilović: Prezadovoljan startom sezone. Arhiva

- Realnost je da imamo u Francuskoj Monako i Asvel koji su dvije odlične euroligaške ekipe sa ozbiljnim budžetima i rezultatima, tako da je prvenstveni cilj ostati što duže u borbi s njima za vrh. U Eurokupu se želimo domoći Top 16, a zatim sa što bolje pozicije ući u plej-of. Trener nam je Vinsen Kole (Vincent Collet) koji je jako ambiciozan, sa reprezentacijom Francuske je ovog ljeta osvojio srebro na Olimpijskim igrama, tako da je užitak biti tu i raditi s njim – ističe Miralem.

Dvogodišnji ugovor sa pariškim klubom mu ističe sljedećeg ljeta i u ovom trenutku nema planove za dalje.


Novo okupljanje

Uskoro će se priključiti i pripremama reprezentacije koja će se okupiti 21. novembra da bi počela kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u kojima će u okviru grupe F igrati protiv Litvanije, Češke Republike i Bugarske. Najbolje tri reprezentacije idu u drugi krug kvalifikacija i prenose bodove.

- Na prvu ta grupa izgleda teško i te reprezentacije su stvarno odlične, pogotovo Litvanija i Češka. Ali tako nam je nekako izgledalo i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kad smo vidjeli da su Latvija i Grčka sa nama. Djelovalo je nemoguće, ušli smo s respektom, ali i hrabro misleći da možemo svakoga pobijediti pa se tako i ispostavilo. Jednako ulazimo i u ove kvalifikacije, nema nikakvih kalkulacija i mislim da možemo igrati protiv svakoga kad smo kompletni – ističe Halilović.

Prve dvije kvalifikacijske utakmice su s Češkom 26. novembra (20 sati) u Sarajevu i s Bugarskom u Botevgradu 29. novembra (18 sati).

- Nadam se da ćemo moći igrati pred punom dvoranom protiv Češke pa da startamo kvalifikacije sa pobjedom. Potom idemo u Bugarsku koja je naš stalni protivnik. Baš smo često s njima u kvalifikacijama, tako da ih možda najbolje poznajemo od ova tri protivnika i bit ćemo spremni za njih – najavio je kapiten “Zmajeva”

Trema protiv Nene

Miralem Halilović i Nenad Marković su jedini naši predstavnici u francuskoj ligi. Imali su susret 29. oktobra kad je Metropolitans pobijedio Dižon sa 87:74.

- Moram priznati da mi je bila trema i uzbuđenje igrati protiv Markovića jer meni je Neno idol. Ja sam 1991. godište, odrastao sam uz njegove utakmice, počeo sam trenirati zbog njega, njegovih koševa i pobjeda. Mislim da je većini nas bio najveći košarkaš, vjerujem da ga mnogi i danas smatraju našim najznačajnijim košarkašem. Rekao sam mu da mi je čast igrati protiv njega, lijepo smo popričali. Dobro je imati nekoga svoga u tuđini – ispričao je Miralem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.