MUNDOBASKET

Kenan Kamenjaš za "Avaz": Bacat ćemo se za svaku loptu, to možemo obećati

Imamo kvalitetnu ekipu i možemo osigurati jednu od tri pozicije koje vode u naredni krug, poručio jedan od glavnih aduta selektora Bosnića

Kamenjaš: Momci su se poželjeli državnog dresa. FIBA

Piše: A. Vatreš

25.11.2021

Kenan Kamenjaš (21) bio je jedan od najboljih aktera reprezentacije BiH u proteklim kvalifikacijama za Eurobasket 2022., putem kojih su košarkaški “Zmajevi” po deseti put izborili učešće na smotri najboljih evropskih selekcija.

Igrač podgoričkog Studentskog centra, filijale Budućnosti, bit će jedan od najvećih aduta selektora Vedrana Bosnića i u predstojećim kvalifikacijama za Mundobasket 2023.

Odlična atmosfera

“Zmajevi” će kvalifikacije otvoriti domaćim susretom protiv Češke 26. novembra, a tri dana kasnije očekuje ih gostovanje Bugarskoj.

Okupljanje naših reprezentativaca počelo je u nedjelju, a Kamenjaš se zbog klupskih obaveza ekipi priključio u utorak ujutro.

- Priključio sam se reprezentaciji poslije utakmice protiv Zvezde. Sada smo kompletni, a naknadno će nam se priključiti i Musa, što je još jedna dobra vijest. Ja sam obavio taj prvi trening s ekipom i kao uvijek u ekipi i reprezentaciji atmosfera je odlična. Momci su se poželjeli državnog dresa i utakmica u državnom dresu – prenio je Kamenjaš prve utiske s reprezentativnog okupljanja u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Otkrio nam je da su sve misli našeg tima usmjerene ka prvom susretu s Česima pred domaćim navijačima u Skenderiji.

- Mi se spremamo za prvu utakmicu protiv Češke u petak. Staf je uradio dobar skauting za ekipu Češke, potrudit ćemo se da se što bolje pripremimo i sigurno možemo obećati samo jedno, a to je da ćemo se boriti i bacati za svaku loptu – poručio je Kamenjaš.

Osim Češke i Bugarske, sa “Zmajevima” se u grupi nalazi i Litvanija. Prve tri reprezentacije iz grupe osigurat će plasman u drugi krug takmičenja, gdje Kamenjaš vidi i našu selekciju.

Mlad tim

- Naravno da možemo proći dalje. Mislim da imamo kvalitetnu ekipu i da možemo osigurati jednu od te tri pozicije koje vode u naredni krug – istakao je naš centar.

Kao najbolji igrač ABA 2 lige Kamenjaš je proteklog ljeta dres Sparsa zamijenio onim Studentskog centra, gdje je pokazao svoj potencijal.

U devet odigranih mečeva u ABA ligi prosječno je bilježio 11,1 poena i 6 skokova.

- Zadovoljan sam prije svega kako igramo, jer smo mlad tim i imamo tu viziju razvijanja mladih igrača. Imamo, za sada, fino mjesto na tabeli, upisali smo četiri pobjede i pet poraza. I ja sam lično zadovoljan svojom igrom. Prije svega mi je drago što sam zdrav i to je najbitnije – zaključio je Kamenjaš.

Veliko iskustvo

Kamenjaš od ove sezone ima priliku igrati prvu ABA ligu, što je za njega veliko iskustvo.

- Veliko je iskustvo. Prva sezona i dosta je drugačije igrati nego ABA 2 ligu. Igrači su kvalitetniji, dosta je drugačija košarka, s dosta više intenziteta, jačih igrača – kazao je Kamenjaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.