MUNDOBASKET

Amar Gegić za "Avaz": Moramo ostati tim kakav smo do sada bili

Imamo kvalitet za drugi krug, to samo moramo pokazati na terenu, poručio bh. bek

Gegić: Svi smo veoma motivirani. FIBA

Piše: A. Vatreš

25.11.2021

Pred košarkaškim “Zmajevima” su novi izazovi. Nakon uspješnih prošlih kvalifikacija i ostvarenog plasmana na Eurobasket 2022., izabranicima Vedrana Bosnića predstoje kvalifikacije za Mundobasket 2023., putem kojih će pokušati izboriti svoj prvi nastup na smotri najboljih svjetskih selekcija.

Najboljim bh. košarkašima u petak slijedi domaći duel s Češkom, a potom tri dana kasnije gostovanje Bugarskoj.

Dobre pripreme

Atmosfera u našem timu je na vrhunskom nivou i svi jedva čekaju utakmice, što nam je potvrdio bek Cibone Amar Gegić (23).

Od nedjelje ste u Sarajevu, gdje se pripremate za start novog kvalifikacijskog ciklusa. Kako teku pripreme, jeste li spremni za nove izazove?

- Pripreme teku u dobrom smjeru. Svi smo veoma motivirani. Dobro radimo i nema povreda, što je najbitnije. Svi smo zdravi i spremni dočekujemo utakmicu s Češkom. Mogu reći da smo se baš dobro spremili – kazao je Gegić.

U petak igramo s Češkom pred domaćim navijačima, tri dana kasnije gostujemo Bugarskoj. Kakva su vaša očekivanja?

- Kao što sam rekao, spremni dočekujemo Češku i naravno uz veliku podršku domaćih navijača nadam se da ćemo doći do pobjede. Onda u dobrom raspoloženju krećemo za Bugarsku, gdje moramo odigrati maksimalno fokusirano i nadam se doći do druge pobjede u ovim kvalifikacijama.

Značaj Muse

S nama u grupi je i Litvanija. Tri ekipe će osigurati plasman u drugi krug kvalifikacija. Vidite li nas tamo?

- Sigurno da imamo kvalitet da se plasiramo u drugi krug. To samo moramo pokazati na terenu, ostati tim kakav smo i bili do sada i rezultat neće izostati.

U ovom ciklusu ćemo biti jači za Džanana Musu. Koliko će nam njegovo prisustvo značiti?

- Naravno da će nam značiti njegov kvalitet. Mi koji smo tu duže dat ćemo sve od sebe da se što brže uklopi u selektorov sistem igre i nadam se da ćemo dobro izgledati u petak protiv Češke – dodao je Gegić.

Mlada ekipa

Ove sezone igrate odlično u dresu Cibone. Koliko ste zadovoljni svojom ulogom i kakvi su klupski dometi?

- Zadovoljan sam svojim igrama, iako, naravno, uvijek može bolje. Što se tiče Cibone, imali smo neke kikseve, ali uspjeli smo se izvaditi iz te crne serije. Mlada smo ekipa i nadam se ćemo napredovati kroz sezonu i igrati najbolje kada je to najbitnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.