KVALIFIKACIJE ZA SP

"Zmajevi" prvi put u historiji uvezali šest pobjeda

Izabranici Vedrana Bosnića su prije pomenutog trijumfa nad Česima u prethodnim kvalifkacijama za Eurobasket 2022. godine uvezali četiri pobjede

G. Š.

Naša košarkaška reprezentacija

Foto: KSBiH


Naša košarkaška reprezentacija u ponedjeljak je u 2. kolu grupe F kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine savladala (85:75) Bugarsku u Botevgradu. Nakon dva odigrana kola "Zmajevi" imaju isto toliko pobjeda (1. kolo BiH - Češka 97:90).

Pobjedonosni pohod

Zanimljivo je da je naša košarkaška reprezentacija prvi put u svojoj historiji ostvarila šest uzastopnih pobjeda u zvaničnim utakmicama. Izabranici Vedrana Bosnića su prije pomenutog trijumfa nad Česima u prethodnim kvalifkacijama za Eurobasket 2022. godine uvezali četiri pobjede.

Naš tim je u novembru prošle godine u okviru grupe H kvalifikacija za Eurobasket 2022 pobijedio Bugarsku na svom terenu sa 88:49 te Latviju sa 79:73. Nakon toga su uslijedile još dvije pobjede u posljednja dva kola grupe H koja su odigrana u Rigi (Grčka 84:69, Bugarska 81:60).

Dvomeč sa Litvanijom

Kvalifikacije za Mundobasket 2023. godine "Zmajevi" će nastaviti u februaru naredne godine dvomečom protiv Litvanije. Naš tim će posljednja dva susreta u prvoj grupnoj fazi igrati u julu 2022. godine protiv Češke u gostima, te Bugarske na svom terenu. Plasman u završnu fazu kvalifikacija izborit će tri najbolja tima iz grupe, a sve pobjede se prenose u narednu rundu.

Više o temi Košarkaška reprezentacija BiH

NA VRH

Podijeli članak na