REPREZENTACIJA

Generalni sekretar KSBiH za "Avaz" otkrio kada će Luka Garza zaigrati za "Zmajeve"

Pitanje je samo da li će nastupiti kao stranac ili domaći igrač, kazao Amer Čolan

Garza: Dobio uvjerenje o državljanstvu i rodni list. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

24.12.2021

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine konačno će dobiti veliko pojačanje iz NBA lige, koje se dugo najavljivalo.

Riječ je centru Detroit Pistonsa Luki Garzi (22), koji je zvanično postao bh. državljanin i uskoro bi trebao zaigrati za naš državni tim.

Izdavanje pasoša

Procedura zvanično još nije gotova, a šta je još potrebno da se desi kako bi Garza debitirao za “Zmajeve” objasnio nam je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

- Luka Garza je dobio uvjerenje o državljanstvu i rodni list, koji smo mu izvadili prošle sedmice. U toku je trenutno ishodovanje matičnog broja, koji mu je potreban radi vađenja pasoša. Nadam se da ćemo to završiti nekad do kraja godine kako bi odmah mogli aplicirati za njegov pasoš. Već smo u kontaktu s ambasadom u Americi, koja će mu na njegov zahtjev izdati pasoš i nakon toga ćemo mi isti taj pasoš i dodatnu dokumentaciju koja bude potrebna predati FIBA-i kako bi on dobio odobrenje za nastup za reprezentaciju – objasnio je Čolan za “Dnevni avaz”.

Trenutno postoji jedna dilema, da li će Garza nastupiti kao naturalizirani ili domaći igrač.

- Sad je samo pitanje da li će nastupiti kao stranac, da ima zvjezdicu ili bi mogao da bude igrač bez zvjezdice, kako bi mogli osloboditi to mjesto. S obzirom da on ima jedan papir iz 2008. godine kada je aplicirao prema ambasadi BiH u Americi da mu se izda državljanstvo, na osnovu toga ćemo kod FIBA-e pokušati da dokažemo da je on prije 16. godine tražio državljanstvo i pasoš, tako da bi mogao da igra kao domaći igrač – istakao je Čolan.

Junski prozor

Kako stvari stoje, “Zmajevi” će na Eurobasketu naredne godine moći računati na NBA igrače, a postoji mogućnost da oni zaigraju i u junskom prozoru kvalifikacija za Mundobasket.

- Mi se nadamo da će NBA igrači već u šestom mjesecu kada se završi sezona, u zavisnosti koliko ona bude trajala, moći zaigrati u prozoru kvalifikacija za SP. Onda će naravno sve ovisiti od te njihove obaveze prema NBA-u i u kojem se periodu moraju pojaviti u svojim klubovima. Od toga će zavisiti i njihov nastup, mada bi kalendarski gledano svi bili slobodni i imali pravo nastupa na Eurobasketu. Mi ipak ne znamo kako će oni dalje reagirati i kakve će uslove NBA prema svojim igračima postaviti – naglasio je Čolan.

Bosanski korijeni

Luka Garza rođen je 27. decembra 1998. godine u Vašingtonu.

Sin je Šejle Muftić, bivše košarkašice i unuk legendarnog golmana Sarajeva Refika Muftića.

Rođak je sadašnjeg reprezentativca Amara Alibegovića.

Karijeru je počeo na Univerzitetu Ajova, a prošle sezone bio je najbolji igrač razvojne NCAA lige.

Ovog ljeta su ga kao 52. pika druge runde drafta izabrali Detroit Pistonsi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.