KVALIFIKACIJE ZA SP

Čolan: Naše košarkašice su spremne za turnir i jedva čekaju prve mečeve

Nadamo se dobrim rezultatima i plasmanu na SP, rekao je generalni sekretar KSBiH

Ženska košarkaška reprezentaciju Bosne i Hercegovine. KSBiH

FENA

3.2.2022

Ženska košarkaška reprezentaciju Bosne i Hercegovine u subotu, 5. februara, otputovat će u japansku Osaku na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo. Po svemu sudeći, BiH će u Japanu nastupiti u najjačem sastavu, te bi izabranice selektora Gorana Loje mogle izboriti historijski, prvi nastup na tom takmičenju.


Rigorozna pravila

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan kazao je da su svi aspekti putovanja i priprema selekcije BiH za turnir u Osaki protekli u najboljem redu, iako su pravila za ulazak u Japan zbog pandemije koronavirusa rigorozna.

- U Osaku, gdje stižemo 6. februara, otputovat ćemo preko Pariza. Košarkašice su spremne za turnir i jedva čekaju prve mečeve. Nadamo se dobrim rezultatima i plasmanu na SP - kazao je Čolan.

Lojine izabranice 10. februara igraju prvi meč kvalifikacija protiv selekcije Bjelorusije, dva dana kasnije na rasporedu je meč protiv Kanade, dok u posljednjem kolu, 13. februara očekuje ih meč protiv Japana.

Kako je kazao selektor Goran Lojo, planirano je da bh. košarkašice prethodno odrade nekoliko treninga, a posebno ga raduje što će imati na raspolaganju oporavljenu Maricu Gajić i Džonkel Džons (Jonquel Jones).


Pomjeriti granice

- Japan kao domaćin ima blagu prednost, a to je ujedno reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama bila srebrena. Kanada i Bjelorusija su također veoma kvalitetne reprezentacije sa nekolicinom izvrsnih igračica. Mi ćemo dati sve od sebe da još jedanput pomjerimo granice i plasiramo se na Svjetsko prvenstvo prvi put u historiji bh. košarke - rekao je Lojo.

Na Svjetsko prvenstvo, koje je na rasporedu u septembru u Australiji, plasirat će se tri najbolje selekcije iz grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.