KVALIFIKACIJE ZA SP

Marica Gajić za "Avaz": Možemo pobijediti svakog protivnika

Teško je uhvatiti bilo kakvu formu u momentu kad vam deset minuta pred trening ili utakmicu jave da je to otkazano

Marica Gajić. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

7.2.2022

Pred sjajnom ženskom košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovineod 10. do 13. februara je kvalifikacioni turnir u japanskoj Osaki za plasman na Svjetsko prvenstvo u Australiji, odnosno među najboljih 12 selekcija planete.


Problemi s virusom

Samo učešće na ovom turniru znači ulazak među najbolje svjetske ekipe, ali nivo kvaliteta koji su “Zmajice” pokazale na posljednjem Evropskom prvenstvu, kao i kvalifikacijama za EP 2023. godine, signal je da će one biti itekako konkurentne i na turniru u Japanu. Jedan od važnih preduslova je da se one tamo pojave u kompletnom sastavu, što je u vrijeme pandemije veliki izazov.

Najbolje je to na svojoj koži osjetila jedna od naših ključnih igračica Marica Gajić, koja je za posljednjih manje od dva mjeseca u dva navrata bila pozitivna na koronavirus.

- Posljednju utakmicu moj klub je odigrao 16. januara, a sljedeća nam je 16. februara jer je čitav tim u međuvremenu prebolio Covid-19 – priča Marica Gajić, košarkašica francuskog Flames Karola.

Bijeljinka je uoči puta u Japan ozdravila, ali bolest ostavlja posljedice.

- Teško je uhvatiti bilo kakvu formu u momentu kad vam deset minuta pred trening ili utakmicu jave da je to otkazano, tako da smo sve mučile muku s time. Puno vremena sam provela u izolaciji. Naš tim ima slobodno, a ja se trudim da treniram koliko mogu. Poslije Covida to ide malo teže sa disanjem i umorom, ali nastojim da sam u redovnom treningu pred Japan. Najvažnije je sad da odemo u Japan, da smo negativne pred putovanje, a onda očekujem da ćemo tamo smoći snage da odigramo te utakmice – smatra Marica.


Marica Gajić. Arhiva

Jasni ciljevi

Gajić je čitavu prošlu godinu imala dosta problema sa povredom lista. Zaliječila je, pa opet obnovila na Evropskom prvenstvu koje je igrala uz izvrsnu statistiku i doprinos petoj selekciji Starog kontinenta. U novembru je konačno počela nastupati za klub i hvatati sve bolju formu, a onda su je poremetile frustrirajuće tegobe sa koronavirusom.

- Moj tim je bilježio dobre rezultate, ja sam dizala svoju igračku formu, međutim na neke stvari ne možete da utičete. Nadam se da će ta pandemija uskoro završiti kako bi mogle normalno funkcionirati. Imamo puno zaostalih utakmica i čeka nas jako težak raspored kad se vratimo sa turnira reprezentacije. Igrat će se nekad utakmice i dva dana zaredom. Nadam se da ću u reprezentaciji, a onda i klubu dizati svoju formu – kazala je.

S obzirom na odustajanje Bjelorusije, “Zmajicama” na turniru u Osaki predstoje dueli protiv Kanade (12. 2.) i Japana (13. 2.).

- Bit će specifična situacija. Do zadnjeg dana si u neizvjesnosti, slično kao na muškom rukometnom EP-u. Naše ciljeve svi znaju, mi želimo da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo. Treba nam ta jedna pobjeda, ali to ne znači da ćemo se u ostalim utakmicama manje boriti ili nešto kalkulirati. Mi idemo borbeno, sto posto u svaku utakmicu i probat ćemo pobijediti svakoga. Pokazale smo da možemo igrati i pobijediti svaku reprezentaciju. Zavisi i od toga ko će u kakvom rosteru doći. Ja se nadam prvenstveno da će sve naše djevojke biti zdrave – zaključila je Marica Gajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.