KVALIFIKACIJE ZA SP

Lojo: Spremamo se za dvije utakmice kao da su takmičarskog karaktera, iako to vjerovatno neće biti

Nažalost, Bjelorusija nije ovdje zbog koronavirusa i kako sad stvari stoje sve tri reprezentacije (BiH, Japan i Kanada - op.a.) su sve kvalifikovale na Svjetsko prvenstvo

G. Š.

"Zmajice" sutra neće igrati sa Bjelorusijom

Foto: Arhiva


Ženska košarkaška reprezentacija sutra je protiv Bjelorusije trebala odigrati prvu utakmicu baraža za Svjetsko prvenstvo, ali  Bjeloruskinje nisu doputovale u Osaku zbog problema za infekcijama koronavirusom. 

- Želio bih poslati pozdrave svima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, rekao je selektor naše ženske košarkaške reprezentacije Goran Lojo i dodao:

- Nažalost, Bjelorusija nije ovdje zbog koronavirusa i kako sad stvari stoje sve tri reprezentacije (BiH, Japan i Kanada - op.a.) su sve kvalifikovale na Svjetsko prvenstvo. Mi se spremamo za ove dvije utakmice kao da su takmičarskog karaktera, iako to vjerovatno neće biti. Želimo se pokazati u najboljem izdanju... Osvojili smo peto mjesto na Evropskom prvenstvu i tako stvorili sebi šansu da zaigramo i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, te ispišemo historiju naše države.

Raduje ga što će prije prve utakmice u Osaki moći uživo vidjeti duel Kanada - Japan, koji je na programu sutra.

- Prednost je što ćemo moći vidjeti Kanadu i Japan prvi put uživo. Možda Kanada promijeni način igre jer imaju novog selektora... Ovo što smo se mi dosad pripremali za njih možda bude skroz drugačije. Mana je što nakon toga igramo dva dana zaredom, u subotu i nedjelju. Japan igra u četvrtak i nedjelju, a Kanada u četvrtak i subotu. Tu su u maloj prednosti, analizira Lojo, koji je gledao  mnogo utakmica Japana. 

- Odlična su ekipa. Uradili su odličan posao na Olimpijskim igrama i pobijedili nekoliko dobrih ekipa. Najimpresivniji element u igri Japana je šut za tri poena... Kanada je malo više stilom igre slična Americi. Spremamo se za obje utakmice.

Neizbježno pitanje bilo je o našoj najboljoj igračici - Džonkel Džons (Jonquel Jones).

- Džons je u dobroj formi. Igra u Euroligi redovno, MVP je u WNBA ligi, a trebala je biti i MVP Evropskog prvenstva prema svim parametrima, istakao je selektor naših najboljih košarkašica.

Historijski nastup

Kapitenka reprezentacije BiH Milica Deura istakla je da se naš tim još privikava na vremensku razliku.

- Spremamo se za dvije utakmkce, a još uvijek se privikavamo na vremensku razliku koja je osam sati. Iako smo doputovali prije nekoliko dana, organizam se još nije navikao... Obećavamo da ćemo dati 100 posto kako bi u najboljem svjetlu predstavili BiH. Kao što selektor kaže, prvi put igramo ovaj turnir i to je historijski nastup za našu državu Bosnu i Hercegovinu, rekla je Deura.

Više o temi Goran Lojo

NA VRH

Podijeli članak na