KOŠARKA

Selektor reprezentacije Danske Arnel Dedić za "Avaz": Bosnić je stabilizirao "Zmajeve"

Danci su do prije deset godina imali poluamatersku ligu, ali su jako napredovali u zadnjih sedam-osam godina

Dedić: Sve što se događalo od ljetos do danas nije nam išlo u korist. Agencije

Piše: Er. Bijedić

14.2.2022

Od prošlog ljeta selektor košarkaške reprezentacije Danske je Čapljinac Arnel Dedić (46). Svoju trenersku karijeru gradio je u Danskoj od 2011. godine - u Horsensu, gdje je bio i njegov posljednji igrački angažman. Za osam godina ostvario je odlične rezultate, po dva puta osvojio je dansko prvenstvo (2015. i 2016) i Kup (2015. i 2019.), a tri puta je imenovan i za najboljeg košarkaškog trenera godine (2013., 2015. i 2018.) u ovoj skandinavskoj zemlji.


Stalni deficit

Deset godina od starta trenerske karijere stigao je do imenovanja za selektora A košarkaške reprezentacije Danske. Bilo je to prošlog ljeta i uoči kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Iako se radi o sportu koji u Danskoj nema jaku tradiciju, imenovanje za selektora jedne takve države je ogromna čast i uspjeh.

- Sve što se događalo od ljetos do danas nije nam išlo u korist kad je u pitanju izbor igrača. Imali smo stalno deficit. U sljedećem terminu kvalifikacija za Eurobasket 24. februara se nadamo da konačno pobjedom protiv Norveške možemo napraviti preokret, a kroz to i isprofilirati neke mlađe igrače - govori Arnel Dedić.

Danci su tri puta igrali na evropskim prvenstvima, ali u 50-tim godinama. Poslije 1955. godine nisu učestvovali ni na jednom velikom košarkaškom takmičenju.

- Danska je do prije deset godina imala poluamatersku liga, ali je jako napredovala u zadnjih sedam-osam godina. Danas su to klubovi koji imaju po nekoliko Amerikanaca u sastavima, trenira se dva puta dnevno, ima sve više igrača vani po solidnim ekipama i sve se diglo na veći nivo. Definitivno se vidi napredak - ističe Dedić.


Vedran Bosnić. Arhiva

Vidljivi rezultati

Njegov trenerski put pomalo podsjeća na onaj Vedrana Bosnića koji je također krenuo u Skandinaviji, sa švedskim klubovima, a onda i reprezentacijom Švedske. Danas je Bosnić selektor BiH o čijim igrama smo pitali Dedića za komentar.

- Mislim da je najvažnije to da se desila stabilizacija sa Vedranom Bosnićem koji je postavio neke svoje ideje i komunikaciju, a rezultati su sad vidljivi. I za BiH dosta toga zavisi o tome ko se od igrača može odazvati. BiH je na jednom visokom nivou, ali jedan ili dva izostanka puno znače za rezultat reprezentacije. To je problem ovih dana zbog koronavirusa, ali i svih tih sistema FIBA-e, ULEB-a i Eurolige. To smo i ja i danski savez dosta osjetili na svojoj koži – rekao je Dedić.


Odmor u Čapljini

Dedić je svoj mir za pripremu pred utakmicu sa Norveškom potražio u rodnoj Čapljini gdje boravi posljednjih dvadesetak dana. Iz Čapljine je još 1989. kao talentirani trinaestogodišnjak prešao u Jugoplastiku (Split), kasnije nastupao za Slavonski Brod, Jolly Šibenik, Bosnu Sarajevo i Zrinjski Mostar. Za Horsens je potpisao 2006. godine, a karijeru mu je prekinula povreda ahilove tetive.

- Odigrao sam dvije godine za Horsens i prekinuo karijeru sa 31 godinom. Dugo se vukla ta povreda i odlučio sam prestati igrati, a ujedno i počeo pomagati oko talentirane kadetske ekipe. Nekoliko godina kasnije je uslijedio poziv prve ekipe, rekao bih i malo prebrzo, ali je ispalo dobro. Napravili smo jako dobre rezultate u tih osam godina, stvarno smo digli klub iz pepela – kazao je Dedić.

Manjak kontinuiteta

Dedić prati događanja na našim prostorima, neko vrijeme je boravio u Zagrebu gdje je pratio rad Cibone, a upoznat je i sa dešavanjima u bh. ligi. Posebno u rodnoj Čapljini, gdje dolazi redovno svake godine.

- Ono što primjećujem u bh. ligi je kontinuitet koji neki klubovi imaju, drugi ne. Tu imamo sredine koje su zakinute u tom smislu. Čapljinu vidim kao sredinu sa talentiranim pojedincima, mladom, radnom ekipom sa motiviranim trenerom (Josip Jelčić, op.a.) koji ima ideju i može napraviti dobre stvari, tako da se nadam da će u budućnosti klub imati više pažnje i da će se dići na viši nivo - izjavio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.