PRED NASTUP U AUSTRALIJI

FIBA Power Rankings: "Zmajice" na osmom mjestu

Nije riječ o klasičnoj rang-listi, već redoslijedu kreiranom prema procjeni igračkog kadra i posljednjim rezultatima

"Zmajice" visoko rangirane. KS BiH

M. K.

16.2.2022

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je takozvani Power Rankings reprezentacija koje će učestvovati na Svjetskom prvenstvo košarkašica u Australiji, prenosi KS BiH na svojoj zvaničnoj stranici.

Nije riječ o klasičnoj rang-listi, već redoslijedu kreiranom prema procjeni igračkog kadra i posljednjim rezultatima. Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na osmoj poziciji.

U obrazloženju za našu selekciju ekspert Paul Nilsen, između ostalog, piše:

- Od Bosne i Hercegovine se može očekivati bilo šta kad ode "Down Under" (svojevrstan nadimak za Australiju) u septembru. Sa raspoloženom Džonkel Džons (Jonquel Jones) mogu pobijediti bilo koga – kao što su to učinile protiv Japana. No, teško da se može očekivati takav nivo izvedbe na više od jedne ili dvije utakmice čak i za nekoga tako briljantnog.

Ukoliko Džons ne proizvede svoju nevjerovatnu magiju, ekipa će se patiti – kao što se desilo protiv Kanade. Stoga ostale talentovane bh. igračice moraju dati svoj doprinos. U svakom slučaju nemaju šta izgubiti kad naprave prve historijske korake na parketu u Sidneju, smatra Nilsen.

Na prvom mjestu FIBA Power Rankingsa, očekivano, nalazi se reprezentacija SAD, zatim slijede Kina, Japan, Belgija, Kanada, Srbija i Australija.

Ispod selekcije BiH se nalazi velesila poput Francuske, zatim slijede Nigerija, Rusija i Južna Koreja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.