KVALIFIKACIJE ZA SP

Miralem Halilović za "Avaz": Alibegović nam donosi dimenziju više

Raduje me što je dvorana rasprodata, želimo ovaj put ispuniti očekivanja Mejdana, poručio kapiten bh. košarkaša uoči dvomeča s Litvancima

Halilović: Očekuje nas izuzetno zanimljiv dvomeč. FIBA

Piše: A. Vatreš

20.2.2022

Košarkaška reprezentacija BiH okupit će se u nedjelju i početi pripreme za dvomeč kvalifikacija za odlazak na SP s Litvanijom.

Prvi susret s Litvancima na programu je u četvrtak (20 sati) u tuzlanskom Mejdanu, koji je rasprodat u rekordnom roku.

“Zmajevi” su u prva dva kola upisali dvije pobjede (Češka i Bugarska), baš kao i Litvanci, pa će stoga taj dvomeč biti ključni u borbi za konačni plasman.

Najteži ispit

Iako su Litvanci nesumnjivo najteži ispit do sada, kapiten našeg tima Miralem Halilović (30) smatra da su i prethodni protivnici bili kvalitetni.

- Ne bih baš rekao da je to prva prava provjera. Bili su i Česi, a vidjeli ste i sami koliko su nas namučili na otvaranju utakmice. Nije jednostavno ni Bugarsku dobiti u gostima. Nećemo na takav način postaviti stvari, ali sigurno da je najjača ekipa iz naše grupe. Znamo svi koliko je Litvaniji sama košarka bitna, tako da će taj dvomeč biti izuzetno zanimljiv i izuzetno bitan za konačni plasman – istakao je u razgovoru za “Dnevni avaz” Halilović, kojeg raduje veliko interesovanje za utakmicu.

- Drago mi je što je dvorana rasprodata, što su ljudi željni košarke i nadam se da ćemo ovaj put ispuniti njihova očekivanja za razliku od one utakmice s Grčkom.

Miralem Halilović. FIBA

Košarkaški fanatici

Halilović očekuje dvije jednako teške utakmice.

- Ovisi sve i u kakvim rosterima će oni biti. U prva dva meča nisu bili u istim sastavima. Vjerovatno će i kod njih biti rasprodata dvorana, jer su oni stvarno košarkaški fanatici. Igrao sam tamo nekoliko mjeseci i znam koliko su ludi za košarkom. Drugi sportovi im nisu bitni osim košarke i tog Žalgirisa. Ta utakmica će sigurno biti teška, ali smo fokusirani na ovu prvu i tek onda ćemo razmišljati o drugoj – kazao je Halilović.

Našem timu na raspolaganju zbog povrede neće biti Džon Roberson (John), a umjesto njega će kao naturalizovani igrač zaigrati Amar Alibegović.

- Sigurno da će nam Roberson faliti. On je stvarno bio bitan kroz cijeli kvalifikacijski ciklus na toj poziciji plejmejkera, ali i kao skorer. Alibegović nam donosi neku dimenziju više na poziciji četvorke jer već par godina igra na jako ozbiljnom nivou u jednoj od najboljih ekipa Eurokupa i Italije. Međutim, to su dvije različite pozicije i vidjet ćemo kako će se odraziti na našu igru – dodao je Halilović.

Najveći ciljevi

Njegovom Metropolitanu ide iznad svih očekivanja ove sezone, a u igri je na sva tri fronta.

- Stvarno je iznenađenje da budemo ispred Asvela i Monaka, koji ove godine ima najveći budžet u historiji francuske lige. Normalno da su ciljevi automatski porasli, očekuje se sad da se to drži do kraja i da se bori za titulu. I u Eurokupu smo među prve četiri ekipe, prošli smo i u četvrtfinale Kupa Francuske, borimo se i sigurno da su ciljevi najveći mogući od trenutka kad smo shvatili da se možemo nositi sa svima - poručio je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.