KOŠARKA

Hoće li Zenit, CSKA i Uniks nastaviti takmičenje u Euroligi: Klubovi ne žele putovati u Rusiju

Nakon rata u Ukrajini, klubovi u Euroligi kojima predstoji put u Rusiju u nastavku sezone, redom su donosili odluke da te utakmice ne igraju, bez obzira na konačnu odluku čelnika takmičenja.

Iz Zenita se nadaju da će odluka na sastanku euroligaša biti časna i nepolitička. FIBA

G. Š.

25.2.2022

Košarkaški klub Zenit obratio se javnosti saopćenjem, nakon niza odluka klubova da ne igraju utakmice Eurolige sa ruskim predstavnicima. Nakon rata u Ukrajini, klubovi u Euroligi kojima predstoji put u Rusiju u nastavku sezone, redom su donosili odluke da te utakmice ne igraju, bez obzira na konačnu odluku čelnika takmičenja.


Poštujemo stav svakog klub

- Košarka treba da ostane van politike, piše na početku saopćenja Zenita, koje prenosimo u cijelosti.

- To je važan aksiom i mora da bude baza svakog turnira i takmičenja. Bez obzira na sve razlike u političkom mišljenju, evropski klubovi treba da ostanu ujedinjeni oko ideje i vizije razvoja košarke izvan državnih granica, bez obzira na političku situaciju. Poštujemo stav svakog kluba koji učestvuje u Euroligi i spremni smo da se borimo da se njihov glas čuje. Naš klub ima igrače, trenere i stručnjake iz Španije, Grčke, Litvanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Moldavije, Poljske, Bjelorusije i Rusije. Svi smo ujedinjeni zbog jedne stvari – košarke. Svi mi zajedno, naše porodice i oni koje volimo prolaze kroz trenutnu situaciju i želimo da se izdignemo i budemo na putu zajedničkog cilja i namjere, da se takmičimo na parketu protiv ostalih euroligaša, iskreno i plemenito.


Politika razdvaja ljude

To je naš život i naša strast, svi mi želimo da igramo! Nadamo se da će odluka na sastanku euroligaša biti časna i nepolitička, to bi omogućilo da se sezona nastavi normalno. Sva tri ruska kluba izborila su svoje pravo da nastupaju u Euroligi ove sezone. Uvjereni smo da su Zenit, CSKA i Uniks spremni da i u nastavku sezone dokazuju svoj kvalitet na košarkaškom terenu. Politika razdvaja ljude, a sport je tu da bi spojio različite ljude u ime istinskog razumijevanja. Molimo vas da ne birate kratkoročni put politike razdvajanja, već dugoročni put koji donosi razumijevanje i mir, to je srž sporta, istaknuto je iz KK Zenit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.