SVJETSKO PRVENSTVO

Lojo: Zadovoljan sam žrijebom, obje grupe su podjednakog kvaliteta

U našoj grupi A apsolutni favorit su Amerikanke, koje već decenijama dominiraju svjetskom scenom

Lojo: Protiv Japana smo pokazali da se možemo nositi s najjačim azijskim timovima. Arhiva

Piše: G. Š.

3.3.2022

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo s velikom pažnjom je pratio “ples kuglica” u Sidneju i žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo.


Grupa A

Našim "Zmajicama" to će biti debitantski nastup na Mundobasketu, a smještene su u grupu A sa Belgijom, SAD, Kinom, Južnom Korejom i reprezentacijom koja će zamijeniti Rusiju (eliminisana odlukom FIBA).

- Zadovoljan sam žrijebom, mada se može reći da su obje grupe podjednakog kvaliteta. U našoj grupi A apsolutni favorit su Amerikanke, koje već decenijama dominiraju svjetskom scenom. Tu su i naši stari znanci iz reprezentacije Belgije, koje smo dva puta pobijedili prošle godine – na Evropskom prvenstvu i meču kvalifikacija za Eurobasket 2023. Protiv Japana smo pokazali da se možemo nositi s najjačim azijskim timovima, Kina i Južna Koreja igraju sličnim stilom. Treba još sačekati odluku o reprezentaciji koja će igrati umjesto Rusije, to će vjerovatno biti Portoriko, rekao je šef stručnog štaba naše ženske selekcije.


Još jednom pomjeriti granice

Komentarišući šanse "Zmajica" na smotri najboljih timova planete Lojo je rekao da je naš cilj pokušati proći grupu.

- Plasmanom u četvrtfinale bi još jednom pomjerili granice. Mogu obećati da ćemo, kao i uvijek, dati svoj maksimum na svakoj utakmici i nastaviti predstavljati BiH na najbolji mogući način te pokazati da smo zasluženo među najboljih 12 reprezentacija svijeta, zaključio je Lojo.

Svjetsko prvenstvo u Australiji održava se od 22. septembra do 1. oktobra. Po četiri najbolje reprezentacija iz grupa A i B plasirat će se u četvrtfinale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.