VELIKAN SE NE PREDAJE

KK Bosna: Sarajevo, grad šampiona - sretan ti rođendan voljeni grade

Od tada pa do danas, prošla je Bosna kroz mnoge uspone i padove, pobjede i poraze, ratove i sukobe... I još uvijek smo tu

Stare prostorije KK Bosana u sarajevskoj Titovoj ulici: Danas slavimo. KK Bosna

Piše: G. Š.

6.4.2022

Iz Košarkaškog kluba Bosna čestitali su rođendan našem glavnom gradu.

- Sretan ti rođendan voljeni grade. Sarajevo, grad šampiona, saopćeno je iz KK Bosna, koji je prije 43. godine postala prvak Evrope. 

Na današnji dan, 6. aprila 1979. godine, košarkaši Bosne predvođeni Bogdanom Tanjevićem, Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem, Ratkom Radovanovićem, Sabitom Hadžićem... vratili su se iz Grenobla u Sarajevo, gdje su dan ranije pobijedili Emerson i došli do krova Evrope.

- Danas slavimo. Rođendan je, 43. po redu, Bosnine titule evropskog šampiona. Tog 5. aprila 1979. godine, u francuskom Grenoblu, pobjedom nad ekipom italijanskog Emersona 96:91, sarajevski "Studenti" su, u svoj grad su donijeli pehar pobjednika evropskog Kupa šampiona. Ostat će zauvijek Bosna upisana na stranice evropske i svjetske košarke, kao jedan od osvajača najvećeg klupskog, evropskog pehara. Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić... trener ove sjajne generacije legendarni Bogdan Boša Tanjević, ostaju upisani zlatnim slovima u košarkaškoj historiji. Od tada pa do danas, prošla je Bosna kroz mnoge uspone i padove, pobjede i poraze, ratove i sukobe... I još uvijek smo tu. Na parketu sarajevske Skenderije, uzdignute glave, svim srcem i s ponosom branimo boje našeg kluba i našeg grada. I bit ćemo tu... Borit ćemo se uvijek za koš više, za pobjedu više... Jer u nama kuca srce šampiona! Sretan rođendan Šampione! Sretan rođendan Sarajevu, gradu šampiona! Igraj Bosno koševe im trersi. Igraj Bosno čudo nek' se desi, istaknuto je iz KK Bosna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.