IZ STRUČNOG UGLA

Doktor Karabeg o povredi Muse: Evo kako će teći oporavak našeg asa

Drugi problem je krvarenje u i oko dušnika koje usložnjava kliničku sliku, rekao je

Doktor Karabeg i Musa. Avaz

Piše: G. Šumar

15.4.2022

Naš košarkaški reprezentativac iz Breogana Džanan Musa (22) probudio se danas oko 13 sati iz inducirane kome, nakon što je operisan istog dana u ranim jutarnjim satima. Bh. košarkaš je u četvrtak, podsjetimo, u meču Breogana i Manrese, dobio nezgodan udarac u vrat prilikom čega je doživio frakturu dušnika. 

Operacija je trajala dva sata i što je najvažnije, sve je prošlo u najboljem redu.


Ovakav tip povreda je životno ugrožavajući neposredno nakon traume

- Prije svega, želim izraziti veliku empatiju za Džananovu povredu i želim mu brz oporavak, rekao je Reuf Karabeg, specijalista opće, te plastične i rekonstruktivne hirurgije u razgovoru za "Dnevni avaz" i dodao:

- Ovakav tip povreda je životno ugrožavajući neposredno nakon trume, ali i u postoperativnom toku se mora biti jako oprezan zbog mogućih komplikacija.

Jedan problem je prohodnost disajnih puteva.

- Sama po sebi je bila vitalno ugrožavajuća zbog, kako čitam i ograđujem se zbog toga što nemam potpunih informacija, rupture ili frakture, ili u prevodu prijeloma dušnika. Drugi problem je krvarenje u i oko dušnika koje usložnjava kliničku sliku. Bez hitne hirurške intervencije ove povrede jesu ili mogu biti smrtonosne - objašnjava doktor naše fudbalske reprezentacije i FK Sarajevo

Rekonstrukcija traheje

Hirurški zahvat je rekonstrukcija traheje, ali i uklanjanje hematoma - krvnog ugruška oko dušnika.

- Drenaža sukrvice je najčešće neophodna. Prati se i otok okolnih mekotkivnih struktura koje mogu doprinijeti dodatnom pritisku na dišne puteve i ugrožavati disanje. Često se radi takozvana vještačka – inducirana, koma koja ima mnogo dobrobiti za povrijeđenog. Omogućava sa tubusom u dušniku i bolje cijeljenje dušnika koji je rekonstruisan ili sašiven. Želim dragom Džananu brz zdravstveni opravak, a onda i što prije da ga vidimo na sportskom terenu. Neće biti posljedica za nastavak karijere - zaključio je Karabeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.