TUŽNA VIJEST IZ ŠPANIJE

Španski klub ga angažovao kada je imao 15 godina: Preminuo košarkaš visok 224 centimetra

Juventut je doveo je ovog dječaka 2009. godine iz Konga, impresioniran visinom i rasponom ruku od 242 cm

Letunijevo zdravlje bilo je ugroženo i mnogo ranije. TWITTER

M. K.

3.5.2022

Košarkaš Bienvenu Letuni, čak 224 centimetra visok centar kojeg je kao 15-godišnjaka doveo španski Juventut, preminuo je u dobi od 28 godina, a ovu tužnu vijest je potvrdio i sam klub.

Juventut je doveo je ovog dječaka 2009. godine iz Konga, impresioniran visinom i rasponom ruku od 242 cm. Vijest o smrti mladog čovjeka potvrdio je i Karlos Himenez (Carlos Jimenez), jedan od pokretača portala Solobasket.

Himenez je na Twitteru napisao da je prije dvije godine upozorio na zdravstveno stanje momka koji se nije uspio košarkaški probiti među profesionalce. Nakon toga se vratio u Kongo gdje su nastavljeni njegovi zdravstveni problemi, a neimaština ga je onemogućila da se bolje brine o sebi. Prošle godine zarazio se tuberkulozom.

Prije nego što je odustao od košarke, Letuni se pokušao nametnuti kroz kampove u kojima afrička djeca imaju priliku pred skautima pokazati koliko su dobri.

Kroz jedan od takvih kampova prošao je i Serž Ibaka (Serge Ibaka), NBA prvak s Toronto Raptorsima te osvajač evropskog zlata i olimpijskog srebra sa Španijom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.