PRIZNANJA

Tajler Hiro najbolji šesti igrač NBA lige

Prvi igrač u historiji Majami Hita koji je osvojio ovu nagradu

Tajler Hiro. AFP

A. V.

4.5.2022

Šuter Majami Hita, 22-godišnji Tajler Hiro (Tyler Herro), dobitnik je nagrade za najboljeg šestog igrača NBA lige, objavila je u srijedu ova organizacija.

Hiro je prvi igrač u historiji Majami Hita koji je osvojio ovu nagradu, a dobio je 488 od mogućih 500 bodova. Od 100 članova glasačkog žirija sastavljenog od novinara i televizijskih komentatora širom svijeta, njih 96 stavilo je Hiroa na prvo mjesto.

Drugo mjesto u ovom izboru osvojio je krilni centar Klivlend Kavalirsa Kevin Lav (Love) sa 214 bodova (tri prva mjesta), dok je treći sa 128 bodova (jedno prvo mjesto) bio krilni igrač Finiks Sansa Kem Džonson (Cam Johnson).

U glasačkom procesu prvo mjesto je donosilo pet bodova, drugo mjesto je vrijedilo tri boda, a treće jedan. Da bi bili konkurentni za ovu nagradu, igrači su tokom osnovnog dijela sezone morali više utakmica započeti na klupi za rezerve nego u početnoj petorci.

Hiro je u svojoj trećoj sezoni odigrao 66 utakmica, a u njih 10 je bio u početnoj postavi. Na parketu je prosječno provodio 32 i pol minute i ostvario učinak od 20,7 koševa, 5,0 skokova i 4,0 asistencija.

U ulozi rezerve je imao prosjek od 20,8 koševa i po tome bio najbolji u NBA ligi. Sa 1162 koša koja je postigao kao igrač s klupe Hiro je postavio klupski rekord za jednu sezonu u toj kategoriji i dao veliki doprinos rezultatima Majamija koji je s učinkom 53-29 osvojio prvo mjesto i poziciju prvog nositelja za doigravanje u Istočnoj konferenciji.

Hiro je bio 13. izbor NBA drafta 2019., a u tri sezone provedene u dresu Hita ima prosjek od 16,7 koševa, 4,7 skokova i 3,2 asistencije u 175 utakmica osnovnog dijela sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.