POBJEDNIK LUTRIJE

Orlando Medžik imat će prvi izbor na ovogodišnjem NBA draftu

Tim sa Floride posljednji put je imao prvog pika 2004. godine, kada je izabrao Dvajta Hauarda

Orlandu sreća bila naklonjena. AGENCIJE

A. V.

18.5.2022

Orlando Medžik pobjednik je NBA lutrije i imat će mogućnost prvog izbora na ovogodišnjem draftu, koji će biti održan 23. juna u Barclays Centru u Bruklinu.

Kuglice su odredile da će drugi izbor imati Oklahoma Siti Tander. Hjuston Roketsi će birati kao treći, Sakramento Kingsi kao četvrti, a Detroit Pistonsi kao peti.

Orlando, Detroit i Hjuston ušli su u lutriju s najvećim šansama da će biti pobjednici, svaki sa po 14 posto izgleda. Orlandu je sreća bila naklonjena, dok su se Hjuston i Detroit našli iza Oklahome koje je imala 12 posto izgleda za "broj 1".

Orlando je posljednji put imao pravo prvog izbora 2004. kad su u svoju momčad doveli Dvajta Hauarda (Dwight Howarda).

Od ovogodišnje genracije kandidata ističu se centar Gonzage Čet Holmgren (Chet), krilo Oburna Džabari Smit (Jabari Smith) i krilo Djula Paolo Bančero (Banchero), a njima analitičari daju najveće izglede da budu izabrani kao prvi.

Jedan od većih dobitnika lutrije su Sakramento Kingsi koji su bili na sedmom mjestu po izgledima, a birat će kao četvrti. Los Anđeles Lejkersi su dobili pravo na osmi izbor, ali će od njega profitirati Nju Orleans Pelikansi, dobivši ga u igračkoj razmjeni u kojoj je Entoni Dejvis (Anthony Davis) završio u Kaliforniji.

Oklahoma Siti Tander će uz drugi imati još i 12. izbor koji su im dugovali Los Anđeles Klipersi zbog razmjene u kojoj su im poslali Pola Džordža (Paul George) te 30. izbor koji je trebao biti u vlasništvu Finiksa.

Osim Tandera, pravo na više od jednog izbora u prvom krugu imat će i San Antonio (9., 20. i 25.), Šarlot (13. i 15.), Hjuston (3. i 17.) te Memfis (22. i 29.). Bez prava na izbor u prvom krugu zahvaljujući obavljenim igračkim razmjenama ostalo je sedam klubova: Finiks, Boston, Juta, Toronto, Bruklin, Los Anđeles Lejkers i LA Klipers.

Lutrijom je određeno kojim će redom birati prvih 14 klubova, a daljnji redoslijed, od 15. do 30. određen je plasmanom momčadi u osnovnom dijelu sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.