POTVRĐENA ODLUKA

FIBA izbacila Ruse i Bjeloruse iz svih takmičenja

Dosadašnji rezultati ove dvije selekcije u kvalifikacijama se poništavaju i ostale ekipe iz grupa prolaze u narednu fazu

Rusi neće igrati na Eurobasketu. AGENCIJE

A. V.

18.5.2022

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) potvrdila je odluku o suspenziji ruske i bjeloruske muške i ženske reprezentacije iz svih takmičenja pod okriljem FIBA-e u 2022. i 2023. godini, stoji u saopćenju te organizacije.

Od svih najvećih sportskih organizacija u Evropi, Rusiju iz svojih takmičenja nije izbacila još samo FIBA, a u srijedu je to učinila i krovna organizacija svjetske košarke.

Rusija i Bjelorusija su izbačeni iz kvalifikacija za muško Svjetsko prvenstvo 2023. Rusija je suspendirana iz grupe H u kvalifikacijama, a Bjelorusija iz grupe B. Dosadašnji rezultati ove dvije selekcije se poništavaju i ostale ekipe iz grupa prolaze u narednu fazu.

Ruskinje neće igrati završnicu SP-a, koje će se ove godine igrati u Australiji, gdje će ih zamijeniti Portoriko.

FIBA je zabranila Rusiji učestvovanje u košarci tri na tri, također u muškoj i ženskoj konkurenciji, javlja agencija TAS-S, dok su suspendirani i svi ruski klubovi u FIBA takmičenjima.

FIBA Europe Board će se sastati u subotu oko moguće odluke da Crna Gora zamijeni Rusiju na Europskom prvenstvu u rujnu (1. - 18.. septembar).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.