NBA LIGA

Stiv Ker na ivici suza nakon masakra u Teksasu: Ne možemo više govorit "počivao u miru", dosta mi je

Trener Voriorsa dosta je emotivno sve doživio, a treba istaknuti da je njegov otac poginuo u terorističkom napadu u Bejrutu 1984.

Ker prozvao političare zbog zakona o oružju. TWITTER

M. K.

25.5.2022

Legenda Čikago Bulsa i sadašnji trener Golden Stejt Voriorsa, Stiv Ker (Steve Kerr), rasplakao se na konferenciji za medije uoči utakmice protiv Dalasa.

- Otprilike 650 kilometara odavde ubijeno je 14 djece i učitelj, kazao je Ker, koji u tom trenutku još nije mogao znati tačan broj ubijenih u Teksasu.

Broj umrlih porastao je na 19 djece. Ubica je naoružan ušao u školu, a poginuo je usred razmjene vatre s policijom.

- Umoran sam od izražavanja saučešća razorenim porodicama. Umoran sam od trenutaka tišine i oprosta, govorio je Ker drhtavim glasom.

Uvesti zakon

Trener Voriorsa dosta je emotivno sve doživio, a treba istaknuti da je njegov otac poginuo u terorističkom napadu u Bejrutu 1984. godine zbog čega se Ker već godinama zalaže za reformu o zakonu oružja.

Riječ je zakonu koji bi pooštrio pravila provjere prijenosa oružja među privatnim osoba, ali isti nikada nije usvojen u Zastupničkom domu SAD-a početkom 2021. godine niti je stigao u senat.

- Postoji razlog zašto neće glasati o tome. Zato da se zadrži na vlasti, kazao je Ker nakon čega je ljutito prozvao senatore:

- Pitam vas Mič Okonel (Mitch McConnell - vođa manjine u senatu), pitam vas sve zbog čega odbijate učiniti bilo što u vezi s nasiljem i pucnjavama u školama. Hoćete li vlastite preferencije staviti ispred života djece? Jer tako to izgleda i to radimo svaki dan, poručio je Ker.

Utakmica za Uvalde

Ker je znao da će se u utorak igrati važna košarkaška utakmica u finalu Zapadne konferencije, a rekao je da će istu igrati za Uvalde.

- Imam djecu koju vozim u školu svaki dan i suosjećam se s roditeljima koji prolaze to što prolaze. Ne možemo svakodnevno govoriti "počivao u miru" i ne smijemo više šutjeti, sjediti i samo čitati o tome, vikao je Ker nakon čega se bijesno ustao sa stola i prije nego što je napustio prostoriju rekao je:

- Ovo je jadno! Dosta mi je, uzviknuo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.