FINALE NBA LIGE

Golden Stejt osvojio NBA titulu, Stef Kari napokon MVP

Voriorsima je ovo treći naslov prvaka najjače košarkaške lige na svijetu u posljednjih šest sezona

E. Ć.

17.6.2022

Voriorsi opet najbolji u NBA - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa novi su prvaci NBA lige. Oni su u šestoj utakmici pobijedili Boston Seltikse sa 103:90 i tako došli do svog sedmog trofeja u historiji.

Ovo im je treći naslov prvaka najjače košarkaške lige na svijetu u posljednjih šest sezona. Golden Stejt je prvu titulu osvojio 1947. godine. Potom je bio prvak najjače lige na svijetu 1956. i 1975. godine, nakon čega je uslijedila velika pauza. Dok se nije formirala sjajna ekipa predvođena Stefom Karijem (Steph Curry) i Klejom Tompsonom (Klay Thompson). 

Bili su dominantni 2015., 2017. i 2018. godine, a 2016. su izgubili titulu nakon vodstva 3:1 protiv Klivlenda koji su na svojim leđima nosili Lebron Džejms (LeBron James) i Kajri Irving (Kyrie).

Najraspoloženiji "ratnik" bio je Stef Kari koji je ubacio 34 poena i prvi put u karijeri dobio nagradu za najkorisnijeg igrača finala (MVP). 

Kari je u finalu dodao i sedam skokova i tri asistencije. On je u finalnoj seriji u prosjeku ubacivao 31.2 poena i bilježio 6 skokova i 5 asistencija po meču.

Inače, Kari je 11. košarkaš u NBA koji je bio MVP lige, MVP finala i MVP Ol-Star meča. Inače, kod Bostona je najraspoloženiji bio Džejlan Braun (Jayleen Brown), koji je imao 34 poena, ali nije mogao pomoći timu da izbjegne poraz.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.