TRENER VORIORSA

Stiv Ker ušao u historiju NBA lige

Jedini koji je osvojio najmanje četiri naslova i kao igrač i kao trener

Ker: Ukupno deveti prsten. AFP

A. V.

17.6.2022

Možda nije bio najveći igrač, niti najveći trener, međutim, Stiv Ker (Steve Kerr, 56) se upisao u historiju NBA lige kao jedini koji je osvojio najmanje četiri NBA naslova i kao igrač i kao trener.

Pobjedom Golden Stejt Voriorsa nad Boston Seltiksima u NBA finalu, Ker je četvrti put u karijeri podigao pobjednički pokal kao trener, a još pet ih je osvojio kao igrač.

Zasluge Kariju

- Ova titula je bila najnevjerojatnija. Bilo je tu puno nepoznanica i povreda, kazao je Ker.

Još jednom je istakao ključnog igrača svoje momčadi.

- Stiven Kari (Stephen Curry) je razlog za sve ovo. Ono što on radi u svojoj veličini toliko se razlikuje od tradicionalnih velikana u ovoj ligi. Rekao sam to mnogo puta, Stef me toliko podsjeća na Tima Dankana (Duncan). Naravno, potpuno su drugačiji igrači, ali sa stajališta ljudskosti, talenta i samopouzdanja. To je prekrasna kombinacija zbog koje svi žele pobijediti za njega. Sretan sam zbog svih, ali sam oduševljen zbog Stefa. Za mene je ovo njegova kruna i nevjerojatna karijera - naglasio je.

Nakon što je igrao za Finiks, Klivlend i Orlando, Ker je u Čikago stigao 1993. godine. U dresu Bulsa je osvojio tri uzastopna naslova (1996, 1997, 1998). Potom je preselio u redove San Antonio Sparsa i 1999. osvojio četvrti naslov u nizu, postavši time jedini igrač kojem je to uspjelo u posljednjih 50 godina. Ker je napustio San Antonio 2001., ali se vratio dvije godine kasnije, posljednjoj godini kao igrač, i ponovno osvojio naslov, peti igrački.

Šest finala

Njegova trenerska karijera započela je 2014.-2015. u Voriorsima, a iste ruki godine osvojio je svoje prvo prvenstvo kao strateg, pobijedivši u finalu Klivlend Kavalirse. Ker je uspio odvesti Voriorse do šest NBA finala, a uz spomenuto prvenstvo 2015. godine, slavio je još tri puta (2017, 2018, 2022).

- Samo se družim s pravim ljudima - kazao je Ker sa smiješkom.

- Njegovo košarkaško znanje je bez premca. Stiv je imao tako nevjerojatnu, jedinstvenu karijeru, od igrača do trenera - rekao je Klej Tompson (Klay Thompson).

Najuspješniji trener u historiji NBA lige je Kerov mentor u Bulsima, Fil Džekson (Phil Jackson) sa 11 naslova - šest na klupi Bulsa, a još pet s Lejkersima. Red Auerbak (Auerbach) je devet puta bio NBA prvak kao trener, a Džon Kundla (John), Pet Rajli (Pat Riley) i Greg Popovič (Gregg Popovich) po pet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.