KARLO MATKOVIĆ

Livnjak koji je odbio dres Bosne i Hercegovine izabran na NBA draftu

Ime i prezime košarkaša Mege pojavilo se tokom reklama za slatkiše

Matkovića izabrali Nju Orleans Pelikansi. PRINTSCREEN

A. V.

24.6.2022

Košarkaša Mege Karla Matkovića Nju Orleans Pelikansi izabrali su kao 52. pika na ovogodišnjem NBA draftu. 

Matković je rođen u Livnu, igrao je za mlađe selekcije Bosne i Hercegovine, ali sada nastupa za reprezentaciju Hrvatske.

Zanimljivo da se ime i prezime košarkaša Mege kao draftovanog igrača pojavilo tokom reklama za slatkiše.

Amerikanci su se odmah prisjetili sada već dva puta MVP-a NBA lige Nikole Jokića, koji je izabran kao 41. pik 2014. godine od Denver Nagetsa, a tada je tokom pojavljivanja njegovog ima i prezime na ekranu išla reklama za Taco Bell.

Karlo je rođen u Livnu 30. marta 2001. godine, visok je 208 centimetara i težak 105 kilograma. Karijeru je počeo u Cedeviti, zatim nastupao za OKK Beograd, a na draftu se pojavio kao igrač beogradske Mege. Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama navode da će Matković nastaviti napredovati u Evropi, te da ove sezone neće imati priliku zaigrati u NBA ligi.

Karlo Matković je igrao za U18 košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, poslije čega je odlučio igrati za Hrvatsku.

- Po nacionalnosti sam Hrvat, moji su Hrvati. Moje košarkaško državljanstvo je bilo bosanskohercegovačko. Sad, ne mogu da kažem koliko je informacija tačna, ali koliko se sjećam, kada sam dolazio u Cedevitu iz Bosne i Hercegovine, tamošnji Savez tražio je od hrvatskog da se potpiše da ću igrati za Bosnu u mlađim kategorijama. To se i desilo, bio sam u juniorskoj reprezentaciji BiH i dao sve od sebe. U martu punim 21. godinu, odlučio sam da želim da igram za Hrvatsku. Bosni i Hercegovini želim sve najbolje, ne želim da ispadne da sam imao ili imam nešto protiv njih, to isključujem - rekao je Matković za Mozzart Sport u februaru ove godine.

Još jednog člana Mege devetnaestogodišnjeg Nikolu Jovića sa 27. pozicije izabrao je Majami Hit, prošlosezonski finalista Istočne konferencije NBA lige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.