KARLO MATKOVIĆ

Livnjak koji je odbio dres Bosne i Hercegovine izabran na NBA draftu

Ime i prezime košarkaša Mege pojavilo se tokom reklama za slatkiše

A. V.

Matkovića izabrali Nju Orleans Pelikansi

Foto: PRINTSCREEN


Košarkaša Mege Karla Matkovića Nju Orleans Pelikansi izabrali su kao 52. pika na ovogodišnjem NBA draftu. 

Matković je rođen u Livnu, igrao je za mlađe selekcije Bosne i Hercegovine, ali sada nastupa za reprezentaciju Hrvatske.

Zanimljivo da se ime i prezime košarkaša Mege kao draftovanog igrača pojavilo tokom reklama za slatkiše.

Amerikanci su se odmah prisjetili sada već dva puta MVP-a NBA lige Nikole Jokića, koji je izabran kao 41. pik 2014. godine od Denver Nagetsa, a tada je tokom pojavljivanja njegovog ima i prezime na ekranu išla reklama za Taco Bell.

Twitter

Karlo je rođen u Livnu 30. marta 2001. godine, visok je 208 centimetara i težak 105 kilograma. Karijeru je počeo u Cedeviti, zatim nastupao za OKK Beograd, a na draftu se pojavio kao igrač beogradske Mege. Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama navode da će Matković nastaviti napredovati u Evropi, te da ove sezone neće imati priliku zaigrati u NBA ligi.

Karlo Matković je igrao za U18 košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, poslije čega je odlučio igrati za Hrvatsku.

- Po nacionalnosti sam Hrvat, moji su Hrvati. Moje košarkaško državljanstvo je bilo bosanskohercegovačko. Sad, ne mogu da kažem koliko je informacija tačna, ali koliko se sjećam, kada sam dolazio u Cedevitu iz Bosne i Hercegovine, tamošnji Savez tražio je od hrvatskog da se potpiše da ću igrati za Bosnu u mlađim kategorijama. To se i desilo, bio sam u juniorskoj reprezentaciji BiH i dao sve od sebe. U martu punim 21. godinu, odlučio sam da želim da igram za Hrvatsku. Bosni i Hercegovini želim sve najbolje, ne želim da ispadne da sam imao ili imam nešto protiv njih, to isključujem - rekao je Matković za Mozzart Sport u februaru ove godine.

Još jednog člana Mege devetnaestogodišnjeg Nikolu Jovića sa 27. pozicije izabrao je Majami Hit, prošlosezonski finalista Istočne konferencije NBA lige.

Više o temi Karlo Matković

NA VRH

Podijeli članak na