KVALIFIKACIJE ZA SP

Selektor Bećiragić pred sutrašnji duel sa Bugarima: Ne pravimo kalkulacije, želimo izgraditi tim

Nadam se da smo izbacili tu “prljavštinu” iz tijela i da će sutra biti bolje, rekao je selektor "Zmajeva"

G. Š.

Bećiragić: Ova utakmica s Bugarskom je prilika da pobijedimo i igramo bolje da bi došli u situaciju da možemo ravnopravno igrati sa svim ekipama na Eurobasketu

Foto: Arhiva


Naša košarkaška reprezentacija sutra (20 sati, KSC Skenderija - dvorana "Mirza Delibašić") protiv Bugarske igra posljednji meč prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Spremniji smo barem za dva treninga

- Nadamo se da ćemo odigrati utakmicu na nivou mnogo većem u odnosu na meč s Češkom, rekao je selektor "Zmajeva" Adis Bećiragić i dodao:

- Spremniji smo barem za dva treninga, što je izuzetno velika stvar i mislim da ćemo biti dovoljno kvalitetni da dobijemo Bugare.

U nekim kombinacijama našem timu sutra odgovara i poraz do pet poena razlike, s kojim bi također prošli u narednu fazu, ali naravno da bi s pobjedom bili u boljoj poziciji u drugom krugu kvalifikacija.

- Ne pravimo kalkulacije, želimo izgraditi tim. Svaki naš trening i sastanak pravimo s dugoročnim ciljem da napravimo ekipu koja će u svakom momentu da zna šta igra i kako igra. To u prvoj utakmici nismo imali. Ova utakmica s Bugarskom je prilika da pobijedimo i igramo bolje da bi došli u situaciju da možemo ravnopravno igrati sa svim ekipama na Eurobasketu, istakao je selektor "Zmajeva".

Na pitanje o lideru bugarske reprezentacije Aleksandru Vezenkovom, koji je prije dva dana Litvaniji ubacio 29 poena, Bećiragić je odgovorio:

- Ima tu raznih opcija koje ćemo vidjeti za njega - za njegov dolazak ili nedolazak, pošto postoji mogućnost da on i ne dođe. Imamo taktički trening večeras i bit će drugačija odbrana ako on ne dođe. Izuzetno je opasan igrač,malo netipičan jer daje koševe na mnoge načine. Onaj ko ga bude čuvao morat će da bude dovoljno fizički i psihički spreman da ga sačuva.

Loša odbrana

Potom se Bećiragić još jednom osvrnuo na lošu igru "Zmajeva" protiv Češke u Pardubicama.

- Imali smo sastanke i video analize. Zaista je loše odigrana odbrana u Češkoj. Dali smo 81 poen u gostima i to je trebalo biti dovoljno da dobijemo utakmicu, ali odbrana je bila loša. Možemo sad da pravimo analize zbog čega je to tako. Imaju tu određene stvari, ali Češka je jako dobra ekipa, a trenirali su deset dana više od nas. Bilo je i za očekivati da malo kasnimo i da nismo na maksimumu. Nadam se da smo izbacili tu “prljavštinu” iz tijela i da će sutra biti bolje. Moramo Bugarsku našom agresivnošću natjerati da griješi, te da onda dođemo u situaciju da koristimo naše najjače oružje – kontranapad, zaključio je selektor naše košarkaške reprezentacije.

NA VRH

Podijeli članak na