KVALIFIKACIJE ZA SP

Riješena dilema: FIBA donijela konačnu odluku o meču Srbija - Belgija

Jednosatna neizvjesnost zbog kvara na električnoj mreži u niškom Čairu dovela je do negodovanja belgijske reprezentacije ubrzo po ozvaničenju odluke da se utakmica pomjeri za ponedjeljak

Gosti prvobitno nisu željeli da ostanu dan duže u gradu na Nišavi. MN Press

G. Š.

4.7.2022

Utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. između košarkaša Srbije i Belgije ipak će se odigrati u novom predviđenom terminu - danas od 19 sati.


Kvar na električnoj mreži

Jednosatna neizvjesnost zbog kvara na električnoj mreži u niškom Čairu dovela je do negodovanja belgijske reprezentacije ubrzo po ozvaničenju odluke da se utakmica pomjeri za ponedjeljak. Gosti prvobitno nisu željeli da ostanu dan duže u gradu na Nišavi zbog unaprijed kupljenih avionskih karata i želje da ekipa u predviđenom roku ode na zasluženi odmor, ali kako je FIBA dala zeleno svjetlo za odlaganje sa nedjelje na ponedjeljak potpuno je jasno bilo da bi nepojavljivanje na parketu značilo i upisivanje službenog rezultata 20:0 u korist Srbije.

Poslije prespavane noći glave su se ohladile, a belgijski sastav je ipak ostao u Nišu, što znači da ćemo od 19 sati gledati nastavak susreta koji je prekinut poslije tek nešto više od dva minuta igre.

U reprezentaciji Srbije pripreme se još od sinoć nastavljaju po istom planu - ekipa ostaje na okupu. Da se utakmica završila u nedjelju uvečer, kako je i trebalo, Filip Petrušev i Boriša Simanić bi već u ponedjeljak otputovali za SAD zbog planiranog učešća u Ljetnjoj ligi. Oni su odmah napravili korekcije u rasporedima kako bi ostali na raspolaganju selektoru, pa će "Orlovi" izaći na teren u neizmijenjenom sastavu.


Preopterećenja zbog kontinuirane upotrebe klime

Podsetimo, u Nišu je sve stalo zbog nestanka struje u dijelu dvorane, što je između ostalog uticalo na gašenje dijela reflektora. Kako se moglo čuti na licu mjesta, došlo je do preopterećenja zbog kontinuirane upotrebe klime u dvorani koja je bila aktivna i u danima prije meča zbog visokih spoljašnjih temperatura. Problem nije mogao da bude riješen u okviru od sat vremena, nekoliko pokušaja da se vrati sve u normalu nije urodilo plodom. 

Publika u punom Čairu se prvo dobro zabavljala i čak su korištena svjetla na telefonima kako bi se osvijetlio parket, a kako je vrijeme odmicalo preovladalo je nezadovoljstvo jer je sa istekom svakog narednog minuta postajalo jasnije da meč neće biti nastavljen. Po isteku jednog sata prekida FIBA riješeno je da se nastavak meča odloži...

U momentu prekida Belgija je vodila rezultatom 6:3.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.