SELEKTOR KOŠARKAŠA BIH

Adis Bećiragić za "Avaz": Nurkić će nam pomoći snagom i iskustvom

Sigurno ćemo koristiti Robersona, Garza i Alibegović su svjesni da je reprezentaciji potreban plejmejker

Bećiragić: “Potući” ćemo se sa svakim. FIBA

Piše: A. Vatreš

20.7.2022

Selektor košarkaške reprezentacije BiH Adis Bećiragić u ponedjeljak je objavio spisak igrača za naredne dvije utakmice kvalifikacija za SP i Eurobasket.

Na spisku se našlo i ime našeg najboljeg košarkaša Jusufa Nurkića, koji se vraća u državni tim poslije četiri godine.

Dobar razgovor

- Imao sam jedan dobar i pozitivan razgovor s Jusufom. On je iskazao zadovoljstvo i uzbuđenje što će igrati za reprezentaciju. Imaju određena pravila koja nameću NBA i njegov klub, ali uprkos svemu tome on će biti tu i mislim da će nam pomoći sa svojom snagom i iskustvom. Nadam se da će se 4. avgusta, kao što smo se dogovorili, priključiti reprezentaciji i da će biti spreman da nam pomogne – rekao je Bećiragić za “Dnevni avaz”.

Bećiragić je pozvao i tri naturalizirana igrača – Džona Robersona (John), Luku Garzu i Amara Alibegovića, ali će računati samo na jednog.

- Opće je poznato da nam je trenutno na poziciji visokih igrača relativno gužva, pogotovo sad dolaskom Nurkića. Na poziciji plejmejkera nam je pak potreban veći kvalitet i iskustvo. Tu ćemo sasvim sigurno koristiti Robersona. Tako da smo se dogovorili s ovom dvojicom (Garza i Alibegović op.a.) da dođu samo u slučaju samo da se nešto desi s Robersonom. Oni su apsolutno svjesni da je reprezentaciji potreban igrač na poziciji plejmejkera. Ipak, Savez traži mogućnost da skine te „zvjezdice“ s njih dvojice i mislim da postoji realna šansa da se to desi prije Eurobasketa. U tom slučaju možemo očekivati da nam se barem jedan od njih priključi – objasnio je Bećiragić.

Izvući maksimum

Unatoč teškim protivnicima, Bećiragić naglašava da će naš tim u svakoj utakmici ići na pobjedu.

- Očekivanja uvijek prave ljudi koji se malo bave sportom. Realno je to kad gledate utakmicu iz očiju jednog sportiste ili trenera je da je svaka utakmica 50-50 i da si svaku utakmicu na tome da možeš da dobiješ ili izgubiš. Mi ćemo ići da pokušamo dobiti svaku utakmicu. Osnovni je cilj svake ekipe, trenera i igrača da dođu do svog maksimuma. Nekad nije dovoljno da igraš maksimalno dobro i koncentrisano jer je protivnik bolji od tebe, nekad se zna da desiti da igraš loše i pobijediš. Hoću da kažem da je najvažnija stvar da pokušamo izvući maksimum iz ekipe, a onda da vidimo za koliko je to dovoljno. Bit će teško naravno. Sve te ekipe, ali nismo ni mi za odbaciti. Mi ćemo se naravno “potući” sa svakim i onda ćemo vidjeti dokle ćemo i šta ćemo – dodao je Bećiragić.

Naporan rad

Pripreme reprezentacije počinju 28. jula na Vlašiću.

- Dolazimo poslije jedne velike pauze od 24 dana. Trebat će nam naravno da pripremimo tijela za jedan naporan rad, tako da ćemo prvi dio priprema obaviti na Vlašiću, gdje ćemo pokušati da se fizički pripremimo za nastavak rada u dvorani. Imat ćemo tri sedmice da se pripremimo i fizički i psihički za ove teške utakmice. Znamo da su i Crna Gora i Francuska izuzetno teške, a pogotovo ova grupa na Eurobasketu. Bez obzira na sve mi se nadamo dobroj košarci – istakao je Bećiragić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.