KOŠARKA

Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan za "Avaz": Bez podrške ćemo morati gasiti selekcije

Aplicirali smo kod naših komercijalnih banaka za pozajmicu i čekamo odgovore

Čolan: Imamo razloga za brigu. ARHIV

Piše: A. Vatreš

23.7.2022

Zabrinjavajući apel uputili su u petak iz Košarkaškog saveza BiH, pozvavši potencijalne sponzore i državne institucije za finansijsku pomoć, bez koje će, kako su naveli, biti primorani otkazati učešća na predstojećim reprezentativnim takmičenjima.

Nedostajuća sredstva

Šest košarkaških reprezentacija BiH trebalo bi u naredna dva mjeseca učestvovati na velikim takmičenjima (po dvije kadetske i juniorske na EP, muška seniorska na EP i ženska seniorska na SP) ali je to zbog ogromnih troškova dovedeno u pitanje.

Potražili smo odgovor kod generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana, koji nam je pokušao ukazati na srž problema.

- Glavni i osnovni problem svima nama su te finansije, nedostajuća sredstva za odlazak na takmičenja i pripreme reprezentacije. Eurobasket je blizu, ali ne smijemo zaboraviti da su već više od 20 dana na pripremama naše mlađe selekcije, koje se pripremaju za nastupe na svojim EP. Njihov odlazak treba da bude u narednih sedam dana i tu nam se stvaraju problemi. Troškove putovanja i njihovih priprema nismo mogli sami da finansiramo, kao što ne možemo da finansiramo ni sve obaveze koje nas čekaju i koje su nas čekale ranije za Eurobasket i SP za žene u Australiji – rekao je Čolan za „Dnevni avaz“.

Kako je naglasio, obezbijeđena sredstva pokrivaju samo dio budžeta.

- Mi smo jedan dio budžeta obezbijedili kroz sponzore i prijatelje Saveza, međutim, bez pomoći države, državnih institucija i nekih većih sponzora zaista ne možemo, jer naš budžet za jednu godinu iznosi dva miliona – otkrio je Čolan.

Karte i smještaj

Unatoč neizvjesnoj situaciji, već su definirane pripreme našeg seniorskog tima za nastup na Eurobasketu.

- Planovi su definirani i urađeni po onom što su bivši i sadašnji selektor tražili. Jedan dio priprema je plaćen, međutim, upitan je konkretno taj odlazak u Estoniju na pripremni turnir. Pokušavamo kupiti karte i osigurati smještaj za igrače. Stoga smo aplicirali kod naših komercijalnih banaka za pozajmicu kako bi mogli pokriti prvi val troškova i čekamo odgovore od njih – objasnio je Čolan.

Ukoliko podrška izostane reprezentativnim selekcijama prijeti najcrnji scenarij.

- Naravno da razlog za brigu imamo i vrlo brzo se može desiti da krenemo s otkazivanjem. Prvo od mlađih selekcija pa dalje. Nadam se da do toga neće doći, ali ako dođe mi ćemo morati gasiti jednu po jednu selekciju – zaključio je Čolan.

Garza i Alibegović

Čolan je potvrdio da se Savez obratio FIBA-i kako bi se Luki Garzi i Amaru Alibegoviću skinule “zvjezdice” i dodijelio status domaćih igrača.

- Želimo da imamo više igrača u rosteru, ali znamo da samo jedan stranac može igrati. Tako se desilo da ne možemo dobiti Luku Garzu i Amara Alibegovića kao domaće igrače već kao igrače sa „zvjezdicom“, s obzirom da su rođeni u drugoj državi i nisu imali pasoš prije 16 godine, što je neko FIBA-ino pravilo da bi se moglo promijeniti državljanstvo. Mi smo na osnovu toga i slučaja koji smo imali vezano za Karla Matkovića tražili od FIBA-e da se pokrene procedura i skine “zvjezdica” s tih igrača – objasnio je Čolan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.