VELIKI TALENAT

Azra Nikšić za "Avaz": Radujem se pripremama sa "Zmajicama"

Malo me iznenadio poziv, pogotovo jer je to Svjetsko prvenstvo, rekla je mlada košarkašica Play Offa

Nikšić: Prvo vrijedno iskustvo za mene je tu. Avaz

Piše: Er. B.

2.8.2022

Jedna od mlađih djevojaka koja se našla na spisku sedamnaest imena selektora Gorana Loje za pripreme košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koje startaju 5. avgusta je i Azra Nikšić (rođena 27. avgusta 2003. godine).


Dodatni motiv

Peta reprezentacija Evrope prošlog ljeta će od 22. septembra do 1. oktobra u Sidneju igrati svoje prvo, istorijsko Svjetsko prvenstvo, a “Zmajice” bi i tamo mogle igrati jako bitnu ulogu. Prostor se otvara i za mlade igračice koje itekako imaju razloga i motiva da ulože maksimum u svoj sportski razvoj. Tako je i sa mladom Konjičankom koja je košarku počela trenirati sa 5 godina da bi sad dobila i poziv u seniorsku izabranu vrstu.

- Počela sam košarku igrati dosta rano. To je bio prijelaz između vrtića i škole, a htjela sam se nečim baviti. Mama mi je predložila da se upišem na košarku – kaže Azra Nikšić, čiji su prvi sportski koraci vezani za matični KK Konjic.

- Sa 12 godina sam prvi put dobila poziv za U-16 reprezentaciju BiH. Tad smo Uma Bobić i ja dobile pozive kao nagradu jer su nas primijetili, ali nismo još bile dovoljno odrasle i spremne da nastupamo. Počela sam igrati za reprezentaciju 2016. godine, a već od sljedeće sezone sam nastupala na omladinskim evropskim prvenstvima. Od 2018. godine sam počela dobivati pozive za U-18 reprezentaciju, a onda sam prešla i u KK Play Off Sarajevo – ispričala je Azra svoj put.

Već od 2018. godine nastupa u Premijer ligi, a u svojoj četvrtoj, odnosno prošloj sezoni, sa klubom je postala i prvakinja BiH.

- Dobivala sam priliku od početka, trener Armin Šećerović me ubacivao u igru tako da sam stalno napredovala, a ova zadnja sezona je kruna našeg tima jer većina ekipe je stigla upravo te 2018. godine – kaže Nikšić.

Kompletan taj razvoj kroz Play Off ju je doveo do najvišeg nivoa.

- Smatram da sam dobila poziv u A tim uz pomoć dobrih igara prethodnih godina, a najviše na osnovu protekle sezone jer smo bile prvakinje. Zadovoljna sam svojim napretkom, ali smatram da uvijek može bolje. Ostajem u Play Offu i sljedeće sezone. Pored košarke sam upisala Elektrotehniku, tako da sigurno ostajem u Sarajevu – ističe Azra.


Ispunjen san

Radi se o 190 centimetara visokom centru, igračici čija su konkurencija Džonkel Džons (Jonquel Jones), Nikolina Džebo, Sara Heljić i druge mlađe igračice sa spiska. Za nju je to ipak odlična prilika za dalji napredak.

- Mogu reći da me malo iznenadio poziv, pogotovo jer je to Svjetsko prvenstvo i jer je trener Goran Lojo govorio dosad da većinom vodi djevojke koje su i doprinijele plasmanu na SP. Naravno da je to svačiji san i to je jedan od mojih najvećih ciljeva pa se nadam da ću zadovoljiti kriterije da uđem u uži krug kandidata. Prvo vrijedno iskustvo za mene je tu da treniram sa curama koje su u seniorskoj reprezentaciji, radujem se prvenstveno cijelom tom procesu do polaska na SP. A ako budem dovoljno dobra, možda odem i na SP – zaključila je Azra Nikšić.

Jaka grupa

Reprezentacija BiH se nalazi u grupi A sa selekcijama Belgije, Južne Koreje, Kine, Portorika i SAD-a.

- Vjerujem da će cure, a ako odem na SP - onda i ja, dati sve od sebe. U grupi smo sa SAD-om i nekim stvarno jakim reprezentacijama. Većina ih je bolja rangirana od nas, ali to ne mora značiti da ih ne možemo dobiti, pokazali smo to pobjedom protiv Belgije. Tako da ostaje nam boriti se za što bolji plasman – izjavila je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.