REPREZENTACIJA

Adis Bećiragić za "Avaz": Zbog korone ostajemo na Vlašiću

Igrači su došli relativno dobro spremni, čime su nam olakšali posao, rekao je selektor košarkaša BiH

Bećiragić: Svi su maksimalno koncentrisani. ARHIV

Piše: A. Vatreš

3.8.2022

Košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine od 28. jula nalaze se na Vlašiću, gdje se pripremaju za predstojeće izazove.

Pod kontrolom

“Zmajeve” krajem ovog mjeseca očekuju mečevi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. protiv Crne Gore (24. avgust) i Francuske (27. avgust), a potom nastup na Eurobasketu (1. – 18. septembar), gdje će za protivnike u grupi B imati selekcije Njemačke, Litvanije, Francuske, Mađarske i Slovenije.

- Izuzetno sam zadovoljan. Nadam se da ćemo ovako i nastaviti. Svi su maksimalno koncentrisani. Za sada je sve na zadovoljavajućem nivou – istakao je selektor našeg državnog tima Adis Bećiragić za “Dnevni avaz”.

Skoro svi košarkaši su se stavili na raspolaganje selektoru Bećiragiću, a sinoć je stigao i Džon Roberson (John). Jusuf Nurkić će se priključiti ekipi 4. avgusta, kako je i ranije dogovoreno.

- Sve je pod kontrolom i po planu – rekao je Bećiragić.

Naš tim je drugi dio priprema trebao obaviti u Sarajevu, ali se odlučio za ostanak na Vlašiću.

- Prventveno zbog korone, koja je počela da se pojavljuje po gradu. Ovdje smo relativno izolovani u odnosu na Sarajevo. Druga stvar je što su uslovi ovdje izuzetno dobri. Igrači su više nego zadovoljni time, tako da smo u dogovoru s njima i tehničkim rukovodstvom odlučili da ostanemo ovdje – otkrio je Bećiragić.

Taktički dio

U prvom dijelu priprema radilo se na fizičkoj spremi.

- U prvom dijelu priprema smo se potrudili da pripremimo igrače fizički poslije jedne pauze da mogu da uđu u ozbiljan trenažni proces. To smo obavili i već smo počeli da radimo na odbrani. Počinjemo raditi na kontranapadima i u narednom periodu će fokus biti na tome. Vrijeme ide brzo, pa smo malo ubrzali taj taktički dio. Moram reći da su svi igrači došli relativno dobro spremni, čime su nam olakšali posao, pa smo već u ponedjeljak navečer počeli raditi na tim taktičkim dijelovima naše odbrane i kontranapada.


Turnir u Estoniji

Ako sve bude po planu, “Zmajevima“ 11. avgusta slijedi put u Estoniju, gdje će igrati pripremni turnir. Protivnici će im biti Estonija i Belgija.

- Trebale su biti tri ekipe, ali jedna je otkazala. Tako da ćemo imati dvije utakmice – istakao je Bećiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.