KAPITEN ZMAJEVA

Halilović: Pokazali smo za šta je sposoban ovaj naš tim, poslije Crne Gore nas je bilo sram

Strašan je ovo “boost”. Gura nas to… Vidjeli smo da možemo, rekao je Miralem

Halilović: Jedna od najboljih pobjeda otkad sam došao u nacionalni tim. Scsport

Piše: G. Š.

28.8.2022

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u sarajevskoj Skenderiji ostvarila jednu od najvećih pobjeda u historiji. U grotlu dvorane "Mirza Delibašić" pala je favorizovana, velika Francuska (96:90 - nakon dva produžetka).

- Jedna od najboljih pobjeda otkad sam došao u nacionalni tim, rekao je kapiten "Zmajeva" Miralem Halilović, te dodao:

Energija i ponos

- Osjećaj je sjajan pred ovim igračima, a posebno jer igram u Francuskoj. Pokazali smo već na početku za šta je sposoban ovaj tim. Propustili smo nekoliko prijateljskih utakmica tokom priprema i pokazalo se protiv Crne Gore da nam fali utakmica. Protiv Francuske smo izašli s nevjerovatnom energijom i ponosom. Pokazali smo karakter, izgubili smo Nurkića zbog faulova… Moramo nastaviti napredovati jer smo pokazali dobru utakmicu pred Eurobasket.

Na pitanje koliko ovaj trijumf znači pred Eurobasket 2022., koji počinje za četiri dana, kapiten naše reprezentacije je odgovorio:

- Strašan je ovo “boost”. Gura nas to… Vidjeli smo da možemo. Poslije Crne Gore nas je bilo sram. Vidio sam da je tada Juku bilo sramota gledati u bilo koga. Ne znam da je iko spavao poslije onog poraza od Crne Gore. Iskreno, radili smo odlično. Momci se žrtvuju i niko se ne žali, iako je bilo razloga za to. Svi su nam okrenuli leđa nakon tog poraza i meni to ne ide u glavu. Toliko je bilo kritika, a to je u neku ruku ispalo i dobro, ali nemojte pretjerivati. Bude ti drago kad ti neko pruži ruku i razumije da se tim ne može za deset dana napraviti. Drago mi je da smo tim nekim kritičarima zatvorili usta, ali najprije zbog nas jer smo dobili sliku kako možemo odigrati.


Francuzi su mislili da nemamo šanse

Razliku u odnosu na kvalifikacioni meč u Podgorici napravilo je i daleko bolje korištenje potencijala Jusufa Nurkića.

- Juki smo gurali puno više loptu pod koš i to je napravilo drastičnu razliku. On je jedan od najboljih "low-post" igrača u Evropi. On se rugao Goberu (Gobert) koji je najbolji defanzivac NBA lige. Onda imamo kontrolu skoka i defanzivnu tranziciju, radili smo smislene napade… Trener uvijek govori o toj kontroli, jer kad god smo van kontrole uzimamo nerezonske šuteve, ne vraćamo se u odbranu i to je bilo u drugoj četvrtini. Sve u svemu – možemo biti ponosni na ovu utakmicu, rekao je Halilović.

I za kraj se osvrnuo na Francuze.

- Oni su ovdje došli da se prošetaju. Kole (Collet) mi je bio trener prošle godine, baš su ono došli ovdje da odrade utakmicu. Mislii su da nemamo šanse. A, iskreno, da ste i nas pitali prije utakmice… Ja mislim da bi bilo ono – hajde momci svi pet faulova, ta se potućemo, pa šta Bog da… - uz smijeh je zaključio Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.