KVALIFIKACIJE ZA SP

Srbija nakon velike drame slavila u Istanbulu

Jokić je početkom trećeg perioda svom timu donio maksimalnih plus 21, ali od tog trenutka sve je krenulo loše po Srbiju koja je veoma rano ostala i bez kapitena Vladimira Lučića

Nikola Kalinić i Džedi Osman. FIBA

S. S./ SK

28.8.2022

Košarkaška reprezentacija Srbije je u osmom kolu grupe I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo poslije drame savladala Tursku u Istanbulu 79:72 i povećala šanse za plasman na Mundobasket.

Orlovi imaju učinak 3-3, koliko i večerašnji rival, a tek slijedi meč ove dvije reprezentacije u Beogradu. U preostala dva meča grupe I Grčka je u Atini bila ubjedljiva protiv Belgije 85:68, dok se lider Letonija mučila na gostovanju Velikoj Britaniji, ali se na kraju trijumfovala 87:80.

Srbija je u Istanbulu otputovala poslije velike pobjede protiv Grčke u "Štark areni", trijumf u "Sinan Erdem" dvorani također je bio imperativ, i sve je krenulo sjajno po izabranike Svetislava Pešića.

Sjajno je srpski tim igrao na obje strane terena, Nikola Jokić je dominirao pod koševima, a trojkom Nikole Kalinića sa više od pola terena na odmor je otišao sa ogromnih 19 poena prednosti – 47:29.

Malo ko je u tom trenutku pomislio da ekipa Ergina Atamana ima snage da se vrati u meč. Jokić je početkom trećeg perioda svom timu donio maksimalnih plus 21, ali od tog trenutka sve je krenulo loše po Orlove koji su veoma rano ostali i bez kapitena Vladimira Lučića.

Turska napravila seriju 12:0

Turska je serijom 12:0 zaprijetila, došla je do 52:43, ali Srbija je uspjela da odbije nalet domaćina, između ostalog i zahvaljujući dobroj roli Marka Jagodić-Kuridže, i u poslednjih deset minuta ušla sa 65:55.

U posljednjoj dionici viđena je prava drama, a raspoloženi Džedi Osman je u 37. minutu izjednačio rezultat – 71:71. 

Momentum je bio na strani Atamanovog tima, ali Turska je do kraja meča postigla još samo jedan poen. Ispostavit će se da je ključna bila trojka Kalinića iz lijevog kornera za 75:72 na 97 sekundi prije kraja, koja je bila uvod u seriju gostiju 7:0 za konačan trijumf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.