KOŠARKA

Matea Tavić za "Avaz": Drugi dio priprema nam je puno bitniji

Kad se Džons priključi, mislim da će sve to izgledati prema očekivanjima, rekla je bh. reprezentativka

Tavić: Zadovoljna sam kako sve zasad izgleda. FIBA

Er. Bijedić

29.8.2022

Prvi dio priprema ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za Svjetsko prvenstvo u Sidneju, od 22. septembra do 1. oktobra, protekao je u neuobičajenom smjeru treninga, jer su djevojke u prvih 20-tak dana odigrale devet prijateljskih utakmica.

Dosta utakmica

- Prvi dio priprema je bio planiran da vidimo gdje smo i kako stojimo sa formom poslije praktično četiri mjeseca bez kontinuiteta treninga, kao i da se probaju mlađe košarkašice koje su s nama prvi put. Imamo dosta utakmica, ali one nisu od neke rezultatske važnosti - rekla je naša reprezentativka Matea Tavić i dodala:

- Pripreme idu po planu, i puno bitniji nam je ovaj drugi dio gdje ćemo se više pripremati fizički. Na Vlašiću ćemo odraditi glavne treninge pred odlazak u Australiju. Zadovoljna sam kako sve zasad izgleda.

Zeničanka objašnjava da su sve djevojke duži period bile van takmičarske forme.

- Sve smo završavale sezone krajem aprila, početkom maja, tako da su ove utakmice dobrodošle. Redoslijed jeste malo drugačiji, ali prilagođavamo se prema tome što nam je u tom trenutku dato. Mislim da će nam i ovaj način doprinijeti, odnosno da odigramo koju utakmicu prije odlaska u Australiju... Polako se dižemo od prve utakmice, vraćamo se lopti, bolje osjećamo teren, ali to još nije ta igra koju ćemo igrati na Svjetskom prvenstvu. Do toga ima još dosta vremena. U ovoj fazi mislim da sve ide normalno i izgleda kako i treba – poručila je.

Nema promjena

Djevojke su u jednom trenutku bile u neizvjesnosti oko odlaska na SP zbog finansijskih problema.

- Na nas to ne treba uticati, niti utiče, mi nastojimo obaviti svoj dio posla na terenu i ne razmišljamo o tim stvarima. Mi smo tu da treniramo, to je naš dio posla. Ne možemo na ostalo uticati, niti trebamo na to misliti. Mi nismo osjetile neke promjene u uslovima koje imamo. Sve je u suštini isto kao prije – zaključila je Tavić.

Naš tim je u prethodnom periodu nastupao bez dvije glavne igračice, Marice Gajić, koje neće biti ni na SP, te Džonkel Džons.

- Osjeti se razlika, to su dvije igračice koje su bile prva petorka na EP. Sigurno da daju drugu dimenziju našoj igri kad su tu, to je druga priča na terenu. Ali mi se snalazimo bez njih, djevojke koje igraju na tim pozicijama daju sve od sebe i odrađuju posao kako treba. Kad se Džons priključi, mislim da će sve to izgledati prema očekivanjima – vjeruje Matea.

Dodatno samopouzdanje

“Zmajice” na SP idu kao peta reprezentacija Evrope i po tome više nisu tim iz sjene.

- EP i rezultat koje smo napravile su nam dali dodatno samopouzdanje. Imamo iskustvo igranja velikih takmičenja, igrale smo i kvalifikacije za SP. Tu smo osjetile ekipe koje nisu iz Evrope i čekat će nas na SP, tako da mislim da imamo samopouzdanje i iskustvo koje nam treba – izjavila je Tavić.

“Zmajice” su, podsjetimo, u grupi A sa selekcijama Belgije, Južne Koreje, Kine, Portorika i SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.