EUROBASKET 2022

Bogdanovića optužuju da je namjerno promašio slobodno bacanje kako bi Hrvatska izbjegla Srbiju

Pogledao je prema klupi, klimnuo glavom, pa promašio

Bogdanović: Hrvatska pobijedila sa pet razlike. Screenshot

E. Ć.

8.9.2022

Košarkaška reprezentacija Hrvatske savladala je u posljednjem kolu grupne faze Eurobasketa selekciju Ukrajine sa 90:85 i tako prošla u narednu rundu. 

Obje reprezentacije su imale svoje kalkulacije. Hrvatskoj je bilo veoma značajno da dobije meč razlikom između jednog i osam poena, a Ukrajini da ne izgubi sa preko 18. Hrvati su željeli pobjedu s razlikom između jednog i osam poena, kako bi bili treći  zbog kostura žrijeba naredne runde takmičenja.

U završnici meča dogodila se zanimljiva situacija. Naime, prva zvijezda reprezentacije Hrvatske Bojan Bogdanović nije želio šutirati za tri, već je išao na prodor. Pogodio je pod faulom, pa je dobio slobodno bacanje. Onda je pogledao prema klupi, klimnuo glavom i promašio. 

Tada je bilo sedam razlike za Hrvatsku, a Ukrajinci su u narednom napadu lako došli do poena. Na kraju je meč okončan sa 90:85 i svi su bili sretni.

Korisnici društvenih mreža tvrde da je Bogdanović namjerno promašio dodatno slobodno bacanje kako bi Hrvatska izbjegla kostur žrijeba u kojem se nalazi selekcija Srbije.


Povodom toga se oglasio legendarni Aleksandar Aco Petrović.

- Današnja utakmica će definitivno pokazati gdje se stvarno nalazimo. Jer moramo pobijediti ali moramo i kalkulirati( pobjeda do 8 koševa razlike) kako bi uzeli treću poziciju i odabrali najbolji mogući scenario za nastavak prvenstva! - poručio je Petrović koji je jedno vrijeme bio selektor BiH.

Inače, Hrvatska će u narednoj rundi igrati protiv Finske.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.