EUROBASKET

Može li se Hrvatska revanširati Finskoj, a Srbija Italiji

Još bride obrazi Hrvatske od posljednjeg međusobnog okršaja protiv Finaca

Hrvatska na papiru ima bolji sastav - Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja.... Agencije

Piše: G. Š.

11.9.2022

Na programu šampionata Evrope u košarci danas su još četiri meča osmine finala. Poslije pobjeda Francuske, Slovenije, Njemačke i Španije koje su se već plasirale u četvrtfinale Eurobasketa, danas se nastavlja drugi dio šampioanta. Najzanimljiviji duel trebao bi biti Srbija - Italija. No, kvalitetna košarka se igra od samog starta prvenstva i bila bi velika šteta da se ne pogledaju i ostali mečevi.

Ukrajina - Poljska (12 sati)

Dan počinje okršajem Ukrajina - Poljska. Za ljubitelje košarke to je možda najmanje atraktivan meč dana. Ipak, bit će zanimljivo vidjeti da li Ukrajinci mogu nastaviti sa sjajim partijama. Nema dileme da je Ukrajina prijatno iznenadila mnoge, posebno u prva tri kola grupne faze kada je nadigrala Veliku Britaniju, Estoniju i Italiju, što je zaista veliko iznenađenje. Ipak, grupnu fazu su okončali sa dva poraza od moćnih Grka, te Hrvata.

Protivnik je Poljska koja također igrala soludnu košarku. Do sada su pobijedili Čehe, Izraelce i Nizozemce, što im je osiguralo prolaz u osminu finala.

Ukrajinci na svojoj strani imaju činjenicu da su već ove godine pobijedili Poljake i to ubjedljivo sa 88:60 u prijateljskom meču pred sam početak šampionata.

Finska - Hrvatska (14.45 sati)

Još bride obrazi Hrvatske od posljednjeg međusobnog okršaja protiv Finaca. Naime, baš su Finci ti koji su okončali nadanja Hrvata da mogu do plasmana na Svjetsko prvenstvo naredne godine. U ludom meču Hrvati su tada prokockali sve, a Finska je trojkom dobila meč u Puli. Sada je idealna prilika da se Hrvatska žestoko revanšira.

Svi već znaju na čiji pogon Finska ide, sjajno igra Lauri Markanen, ali Hrvatska na papiru ima bolji sastav - Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja... Sve imena koja bi morala da donesu pobjedu Hrvatskoj za plasman u četvrtfinale.

Hrvati su solidno odigrali grupnu fazu. Imali su tri pobjede protiv Velike Britanije, Etosnije i Ukrajine, ali su zato Italija i Grčka bile sigurne protiv tima Tuzlaka Damira Mulaomerovića.

Srbija - Italija (18 sati)

Reprezentacija Srbije će na megdan Italijanima. Svi znamo koliko je naše istočne komšije zabolio poraz u Beogradu kada su izgubili priliku da se plasiramo na Olimpijske igre... Sada je međutim dosta toga drugačije u sastavu Srbije. Imaju novog selektora, jaku ekipu koju predvode Nikola Jokić i Vasilije Micić. Tim je također u sjajnoj formi, svih pet mečeva u grupnoj fazi rešili su u svoju korist. Uz sve navedeno, nikada do sada Srbija nije izgubila od Italijana na šampionatima Evrope.

Italijani imaju borbeni karakter, koji im prenosi srčani trener Đanmarko Poceko, a za kvalitet je zadužen Simone Fontekio. Ukoliko novi igrač Jute bude zaustavljen, veliki dio posla za Srbiju bit će obavljen.

Kladionica Mozzart na pobjedu "domaćina" daje kvotu 1.20. Pogledajte ostale kvote na Mozzart Bet siteu i odigrajte online.

Grčka - Češka (20.45 sati)

Za kraj dana moćni Janis. Grci nastavljaju sa jasnim ciljem, da se domognu medalje na Eurobasketu, a na tom putu imaju jednog neprikosnovenog vođu - Janisa Adetokunba. Nekadašnji šampion NBA lige i MVP igra sepktakularno. Na nivou je Luke Dončića i Nikole Jokića, i za sada sve u Grčkoj izgleda odlično. Ostatak tima se savršeno uklopio sa prvom zvijezdom i nema razloga da Grke ne proglasimo velikim favoritima na ovom meču protiv Čeha koji su jedva uspjeli da se domognu osmine finala.

Zanimljivo je međutim da su Česi ti koji su slavili na posljednjem međusobnom duelu. Bilo je to na Olimpijskim igrama, međutim Grci tada nisu bili ni blizu ovoliko moćni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.