KAPITEN "ZMAJEVA"

Miralem Halilović za “Avaz”: Na parket se vraćam oko Nove godine

Naš plasman na Svjetsko prvenstvo je realna misija l Mislim da je stvoren neki kult i karakter reprezentacije, rekao je kapiten "Zmajeva"

Halilović: Ne bi trebalo biti problema s hvatanjem forme. FIBA

Piše: Er. B.

1.12.2022

Kapiten košarkaške reprezentacije BiH Miralem Halilović je prošlog mjeseca u utakmici Kupa Francuske između Orleansa i njegovog Nantera doživio prelom kažiprsta desne ruke, što ga je na duži period udaljilo od parketa.


Skinuo longetu

Naš centar je puno nedostajao i reprezentaciji koja je bez njega odigrala dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

- Moj bivši klub Orelans je sad drugoligaš, podsjeća Halilović i dodaje:

- Povreda se desila u jednom bezazlenom napadu gdje sam krenuo dodati loptu, bivši saigrač se vraćao u odbranu, a ja sam rukom udario u njegov lakat. Odmah sam osjetio da je prst pukao.

U srijedu je skinuo longetu s prsta.

- Pet sedmica sam je nosio na ruci. Sad mi slijedi uvođenje u trening i individualni rad sa loptom. Poslije ću ući u puni trening, a predviđanja su da bih se trebao vratiti između 20. decembra i 5. januara – dodao je kapiten “Zmajeva”.

Reprezentacija BiH sljedeće utakmice igra 23. i 26. februara.

- Ima još dva mjeseca do februarskog prozora i nadam da ću do tada uhvatiti pravu formu. Fizički nisam ništa pao jer sam već poslije dvije sedmice mogao raditi treninge izuzev korištenja desne ruke. Što se tiče trčanja i teretane, to sam odmah krenuo i mislim da ne bi trebalo biti problema sa hvatanjem forme – istakao je Halilović.


Ponosan na tim

U međuvremenu je desetkovana reprezentacija BiH odradila jako dobar posao jer je savladala Mađarsku i izgubili od Francuske, što je bilo dovoljno da dva kola prije kraja kvalifikacija ostanu u igri za plasman na Mundobasket.

- Momci su odradili odličan posao, kao i selektor Bećiragić posebno sa zonom kad je u prvom poluvremenu potpuno iznenadio i uneredio igru Mađarske. Iako smo bili desetkovani i dalje smo ekipa koja može odigrati odlično. To su igrači koji su tu godinama i koji u svojim klubovima pružaju odlične partije. Za mene to nije preveliko iznenađenje jer znam koliko mogu Kamenjaš, Gegić, Vrabac, Lazić… To su sve igrači kakve Mađarska nema i koji su preuzeli odgovornost na sebe i odradili posao momački. Kao kapiten sam ponosan. Protiv Francuske je normalno bilo teško jer je to vrhunska ekipa sa odličnim mladim igračima. Nije bilo realno očekivati da sa kratkom rotacijom odigraju u tom periodu dvije utakmice na tako visokom nivou – komentirao je Halilović.

Nadanja sportske javnosti su svakako da ćemo u februaru imati kompletniji tim.

- Sigurno da će dosta zavisiti od sastava, ali vjerujem da je plasman na SP moguć, iako je cilj pobijediti Crnu Goru više od 18 razlike, te Mađarsku u gostima. Mislim da je to oboje realno i ne treba gledati kao neku nemoguću misiju. U Skenderiji smo pokazali i u prethodnim utakmica da možemo pobijediti, a imamo i unazad par godina veliki pozitivan niz. Mislim da je stvoren neki kult i karakter reprezentacije, i bez obzira na sastav, uvijek imamo tu želju za pobjedom. Posljednja utakmica u Sarajevu je najveća potvrda toga – zaključio je Miralem Halilović.

Drago mi je vidjeti nova lica

U prethodna dva meča naše reprezentacije na djelu smo mogli vidjeti i neka nova lica.

- Drago mi je vidjeti nova lica i da su igrači koji nisu toliko nastupali, kao Čampara i Penava, iskoračili i dali velik obol pobjedi, kao i to da su nam priključeni Amsal Delalić i Mulić. Trebamo im biti zahvalni što smo i dalje u igri i imamo šansu plasirati se na SP, a ja vjerujem i da hoćemo – izjavio je Halilović.

Miralem Halilović. FIBA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.