REPREZENTATIVAC BIH

Ajdin Penava za "Avaz": Neopisiv je osjećaj igrati za BiH pred punom Skenderijom

U prvoj utakmici sam posebno “gorio”, to je iskustvo koje neću zaboraviti, kazao je “Zmaj”

Penava: Čekao, dočekao i iskoristio šansu. FIBA

Piše: Er. B.

6.12.2022

Ajdin Penava je jedan od košarkaških reprezentativaca Bosne i Hercegovine koji dosad nije imao većeg udjela u igri A tima, ali je u posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, protiv Mađarske i Francuske, iskoristio prostor i minutažu koji su se otvorili zbog izostanka šest standardnih “Zmajeva”.


Ostvarenje snova

Ovaj 25-godišnji krilni centar je igrao 13 minuta protiv Mađarske i ubacio osam poena uz četiri skoka i dvije asistencije, dok je protiv Francuske 22 minute bio u igri te imao skor od 10 poena i osam skokova.

- Zadnji prozor je bio specifičan jer je nedostajalo dosta igrača. Trebali su novi igrači napraviti korak naprijed i snaći se u kratkom roku od sedam dana. Falilo nam je šest igrača i trebalo je pronaći način da održimo šanse za plasman na SP. Pogotovo je bilo odlično protiv Mađarske gdje se nije očekivalo da ćemo mi išta tu uraditi. Ali smo izišli na parket i odigrali timski, jako, a Mađarska je praktično bila u sastavu sa Evropskog prvenstva. Falio je samo Adam Hanga. Jedva smo ih dobili na Evropskom, tako da je ova pobjeda veliki korak ka plasmanu na SP. Najvažnije je da je još sve u našim rukama – ispričao je Ajdin Penava i dodao:

- Za mene lično je ovaj prozor bio veoma interesantan i zabavan, a u neku ruku i ostvarenje snova jer sam dobio minute pred skoro punom Skenderijom, priliku da me gleda porodica kako igram pred punim tribinama za reprezentaciju. Tako isto je bilo i protiv Francuske i bilo je jako lijepo iskustvo za mene.

Neki novi igrači su dobili priliku, a sam selektor Adis Bećiragić je kasnije isticao da su ispunili očekivanja i da je jako zadovoljan.

Ajdin Penava. Privatni album

Veliki izazov

- Mi smo radili i čekali da dobijemo svoju priliku, tako da smo bili spremni. Odigrali smo dobro i mislim da smo u obje utakmice iskoristili svoje prilike da napravimo nešto. U prvoj utakmici sam posebno “gorio”, to je iskustvo koje neću zaboraviti. Sjećam se da sam kao dijete išao na utakmice Bosne i reprezentacije i uvijek sam htio da na parketu osjetim tu atmosferu, tako da kad sam dobio priliku – “gorio” sam. Otvorilo mi se i da iskoristim to, tako da je osjećaj neopisiv – izjavio je Penava.

Reprezentacija završne utakmice kvalifikacija za SP igra 23. februara protiv Crne Gore u Sarajevu i 26. februara protiv Mađarske u gostima.

- Sve je u našim rukama i ne moramo ništa kalkulirati. Svjesni smo šta moramo uraditi, pobijediti Mađarsku u gostima i taj teži dio protiv Crnogoraca gdje moramo pobijediti sa 19 razlike. Sreća je to da igramo u Skenderiji gdje publika može biti naš šesti igrač i nositi nas. Bit će izazovno, ali ja stvarno vjerujem da je moguće, pogotovo ako budemo imali kompletniju ekipu – zaključio je Penava.

Razmatra ponude

Penava je ove sezone izabrao Slaviju za svoj klub, ali je potpisao otvoreni ugovor.

- Glavni razlog je bio što nisam htio da se ove sezone zalijećem u klubove koji nisu za mene. Imao sam stvarno dosta ponuda koje sam odbio jer sam osjećao da nisu u ovom trenutku za mene. Agent mi je rekao da bi bila prava stvar da igram u Slaviji gdje je dobra situacija. Kad sam vidio kakva je atmosfera, upoznao momke i trenera, svidjelo mi se. To je ono što meni trenutno treba, tako da mislim da je Slavija pun pogodak. To je razlog zašto sam iskoristio i minute u reprezentaciji, jer mi je ovaj angažman pomogao da uhvatim ritam, dobijem sigurnost i samopouzdanje – ističe Penava koji i dalje stalno razmatra nove ponude..

Navike iz SAD-a

Penava je prošao američku koledž košarku, potom po dvije sezone bio član španske Baskonije i Belfius Monsa.

- Meni je ritam igre bio najveća promjena. Moja škola je igrala pogotovo brz ritam, manje je bilo postavljenih akcija, a više se igralo po osjećaju. Imali smo sistem, ali unutar tog sistema igre smo imali dosta slobode. Pri povratku u Europu prva stvar je što sam igrao protiv dosta iskusnijih igrača, a onda i ritam igre koji je bio puno više pod kontrolom i dosta sporiji. To su najveće razlike koje sam osjetio i trebalo je neko vrijeme da se priviknem i nađem svoje mjesto u tome – izjavio je Penava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.